Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii vor trebui să-şi achite ratele în 15 zile, altfel intră pe lista neagră

Românii vor trebui să-şi achite ratele în 15 zile, altfel intră pe lista neagră

Românii vor trebui să-şi achite ratele în 15 zile, altfel intră pe lista neagră
09 Ian 2008   •   11:08

De la 1 martie, românii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a îşi achita ratele restante înainte de a ajunge în baza de date a Biroului de Credit, informează publicaţia Cotidianul. Această decizie poate avea un caracter discriminatoriu dacă datornicii înregistraţi înainte de 1 martie vor rămâne în baza de date a Biroului, deşi nu au beneficiat de perioada de graţie de 15 zile. Situaţia s-ar putea modifica însă si în ceea ce priveşte datornicii mai vechi. Instituţiile financiare pot realiza notificarea achitării restanţelor în scris, telefonic, prin SMS sau e-mail.

Băncile sunt obligate începând cu acest an să informeze clientul, ?în mod clar şi exact?, cu privire la datele cu caracter personal transmise, identitatea biroului sau a birourilor unde sunt stocate informaţiile, şi alte detali referitoare la relaţia cu participantul şi cu Biroul de Credit.

Foarte multi clienţi ai băncilor din România suferă de lipsa de informaţii din partea instituţiilor financiare avertizează cei de la Cotidianul. Într-o astfel de situaţie se afla şi persoane care se trezesc în baza de date a Biroului de Credit fără a şti că aveau vreo restanţă de orice tip.

Din august 2004, de când este operaţională, baza de date a Biroului de Credit a înregistrat 3,8 milioane de persoane, majoritatea pe baza informaţiilor negative primite de la bănci.

Vechiul sistem prevede ca oricine are o datorie către o instituţie financiară, parte a sistemului, mai mare de 10 lei şi mai veche de 30 de zile, este raportat ca fiind restanţier. Datele sunt stocate la Biroul de Credit timp de 5 ani, iar în această perioadă şansele de a mai contracta un împrumut sunt astfel mult reduse.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close