În România programul de lucru este de 41,1 de ore pe săptămână, în timp ce în UE ajunge la doar 40,3 ore.
"Angajatorii pot recurge (în perioade de criză economică - n.r.) la măsuri precum trecerea la sistemul de lucru cu jumătate de normă sau reducerea numărului de ore de lucru pentru a evita concedierile, protejând capitalul uman. În unele state, aceste de măsuri au fost facilitate de implementarea unor programe prin care guvernele îşi asumă o parte din cheltuielile legate de reducerea programului de lucru sau trecerea la sistemul cu jumătate de normă", precizează un studiu al Eurostat, numit "Impactul crizei asupra angajaţilor".
România se află pe locul cinci în UE din punct de vedere al numărului de ore de lucru pe săptămână ale unui angajat, primele locuri fiind ocupate de Grecia (42 de ore de lucru pe săptămână), Cehia (41,6 ore), Austria (41,5 ore) şi Polonia (41,4 ore), pe ultimele situându-se Finlanda (37,8 ore), Danemarca (38 ore), Suedia (38,1 ore) şi Franţa (38,3 ore).
Ponderea numărului de posturi cu jumătate de normă în totalul locurilor de muncă din România a fost de 10% în al doilea trimestru, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2008, parată datelor Eurostat. Media UE se plasează la 18,8%, în urcare cu 0,5 puncte procentuale.
Totodată, numărul angajaţilor români cu studii superioare a crescut cu 3,5%, avans apropiat de cel din UE, de 3%. Numărul salariaţilor cu studii medii a s-a diminuat cu 3,4% (-2,6% media UE), faţă de al doilea trimestru din 2008, iar cel al angajaţilor cu studii primare a avansat cu 1,4% (-4,9% în UE).
Antena3.ro