Antena 3 CNN Economic Biz News Business România ? ţară cu risc mare pentru investitori

România ? ţară cu risc mare pentru investitori

România ? ţară cu risc mare pentru investitori
04 Sep 2007   •   08:31

România se află în topul ţărilor cu cel mai mare risc pentru investitorii străini, în cazul unei crize mondiale. Cel puţin aşa susţin analiştii economici de la Standard&Poor. Criza de lichiditate de pe pieţele internationale ar putea avea efecte negative asupra cursului de schimb din România. În cadrul unui grup de 15 state din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Standard&Poor's plasează ţara noastră pe locul cinci în topul de risc al investitorilor străini.

Piaţa financiară românească se numără, astfel, printre cele mai vulnerabile din regiune la criza înregistrată la nivel internaţional. Analiştii agenţiei de rating Standard&Poor's sunt de părere că în condiţiile menţinerii unui grad scăzut de lichiditate în pieţele internaţionale, efectele se vor face simţite cel mai repede în Letonia, Islanda, Bulgaria, Turcia şi România. Experţii financiari cred că indicele de vulnerabilitate nu este, totuşi, relevant.

Dacă lichidităţile vor continua să fie o problemă atunci ratingul de ţară al României ar putea fi mai scăzut. Luna august a fost marcată de corecţii pe toate pieţele financiare ca urmare a crizei creditelor ipotecare din Statele Unite, fapt ce a dus la o scădere a lichidităţilor la nivel internaţional.

Mai mult, o serie de analişti străini cred că deocamdată situaţia de criză nu a fost depăşită şi că abia acum încep să apară efectele. În ce priveşte România, majorarea pensiilor şi creşterea salariilor din sectorul bugetar ar putea avea efecte negative. Într-un scenariu al agenţiei de rating S&P, efectele negative ale acestor măsuri se vor produce în lanţ.

Deprecierea monedei naţionale se va reflecta în inflaţie şi va pune presiune pe creşterea dobânzilor. Experţii Standard&Poor's spun că deciziile privind modificarea ratingurilor depind de reacţia autorităţilor la evoluţia mediului economic.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close