Antena 3 CNN Economic Biz News Business România prezintă riscul supraîncălzirii economiei

România prezintă riscul supraîncălzirii economiei

1 minut de citit Publicat la 16:39 18 Apr 2007 Modificat la 16:39 18 Apr 2007
România prezintă riscul supraîncălzirii economiei
Raport Standard & Poor's Ratings Services. În ciuda creşterilor economice accelerate, România, alături de alte economii europene în curs de dezvoltare trebuie să fie atente la riscul supraîncălzirii economiei, indică un raport al agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services. În perioada 1 octombrie 2006 - 18 aprilie 2007, 22 la sută dintre ratingurile suverane ale ţărilor europene emergente au fost îmbunătăţite şi nu scăzute. 'Perspectivele unor afluxuri de investiţii tot mai mari şi a cererii interne în creştere sunt însoţite de riscurile supraîncălzirii economice', a declarat analistul de credite al Standard & Poor's, Ana Mates.

În condiţiile unei continue creşteri a cererii pentru credite, nu este clar nici măcar dacă o poziţie fiscală strânsă va putea controla explozia cererii, mai ales în Bulgaria şi Estonia, comentează agenţia. Cu cât această situaţie va continua, cu atât mai greu va fi de controlat. În plus, este probabil să fie dificil pentru aceste ţări să controleze riscul supraîncălzirii economiei, având în vedere că dezechilibrele externe sunt puternic legate de capacitatea de generare a exporturilor, acesta fiind, în special, cazul României sau al Letoniei.

'Politica economică pe termen scurt trebuie să urmeze o politică monetară prudentă cu standarde prudenţiale bancare strânse fiind necesare şi alte măsuri, incluzând chiar taxarea domeniului imobiliar, spre exemplu', a declarat analistul de credite al Standard & Poor's, Remy Salters. La începutul acestei luni, Standard & Poor's Ratings Services a revizuit în scădere, de la pozitiv la stabil, perspectiva ratingului României. În acelaşi timp, calificativul 'BBB-' pentru creditele valutare termen lung, 'A-3' pentru creditele valutare termen scurt, 'BBB' pentru creditele în lei termen lung şi 'A-3' pentru creditele în lei termen scurt au fost reafirmate.

'Revizuirea perspectivei reflectă absenţa prelungită a unei vizibilităţi politice de la începutul anului 2007', a declarat analistul de credite al Standard & Poor's, Remy Salters. 'Schimbarea vine în timp ce provocările politice rămân semnificative, atât în ceea ce priveşte reformele structurale cât şi în privinţa dezechilibrelor balanţei externe de plăţi'.

Rompres

×
x close