Antena 3 CNN Economic Biz News Business România ocupă locul 3 în regiune, în privinţa atractivităţii mediului de afaceri

România ocupă locul 3 în regiune, în privinţa atractivităţii mediului de afaceri

România ocupă locul 3 în regiune, în privinţa atractivităţii mediului de afaceri
03 Mar 2008   •   16:14

România se situează pe locul 3, în Europa Centrală şi de Est, privind atractivitatea mediului de afaceri, după Rusia şi Ucraina. Clasamentul s-a făcut în urma unui sondaj realizat în rândul a 400 de grupuri internaţionale, ce operează cu 1.400 de întreprinderi din 19 state din această regiune.

Agenţia de presă Reuters, împreună cu banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) au realizat un sondaj, calculând indicele privind atractivitatea mediului de afaceri din Europa Centrală şi de Est. Deşi investitorii străini au fost precauţi, nivelul indicatorului s-a menţinut la 55 de puncte în luna ianuarie.

Indicele stabileşte raportul dintre răspunsurile pozitive şi cele negative ale persoanelor intervievate. Dacă acesta se menţine la o valoare mai mare de 0, înseamnă că repondenţii sunt optimişti.

"Încrederea în mediul de afaceri s-a menţinut la un nivel ridicat, fapt reflectat de strategiile companiilor de extindere în regiune. Circa 40% din subsidiarele din regiune ale companiilor incluse în sondaj şi-au extins operaţiunile şi au intrat pe noi pieţe", se precizează într-un comunicat al băncii OeKB.

Pe primele două locuri în topul atractivităţii mediului de afaceri s-au clasat Rusia şi Ucraina. Ungaria se situează pe ultimul loc, ca urmare a previziunilor economice rezervate.

În Rusia, s-a înregistrat o creştere a indicelui de la 63 de puncte în septembrie, la 72 de puncte în prezent. Şi atractivitatea mediului de afaceri din Ucraina a sporit de la 56 de puncte la 67. Indicele atractivităii mediului de afaceri din România a crescut cu 7 puncte, de la 59 la 66 de puncte.

Banca austriacă OeKB e de părere că persoanele intervievate din statele situate pe primele locuri din top cred într-o dezvoltare economică ?deosebit de dinamică? a acestor ţări.

Sondajul a fost publicat, în 2007, de trei ori: în ianuarie, iulie şi septembrie. Din acest an, însă, calculul indicilor se va efectua trimestrial.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close