Acesta a menţionat un document al Uniunii Europene care nu a fost publicat încă şi care recunoaşte cifrele oficiale privind deficitul bugetar al României în 2007, realizate de colectivul de specialişti de la Institutul Naţional de Statistică, Banca Naţională a României, Comisia Naţională de Prognoză şi Ministerul Economiei şi Finanţelor.
În documentul UE, România nu este inclusă în rândul statelor cu deficite bugetare ridicate, grup în care sunt menţionate ţări precum Ungaria sau Marea Britanie. De asemenea, România figurează în rândul statelor cu datorie publică foarte scăzută, de numai 13 la sută din PIB.
Vosganian a explicat că, în 2007, un deficit de 0,42 la sută din PIB a fost generat de achitarea obligaţiilor către persoanele care au suferit abuzuri în ceea ce priveşte proprietatea în timpul regimului comunist, iar 0,06 la sută pentru anularea unor datorii ale statelor cu dificultăţi, conform deciziilor Clubului de la Paris.
Varujan Vosganian a precizat că, anul trecut bugetul a fost convertit după metodologia europeană şi că, dacă s-ar fi aplicat aceeaşi metodologie şi în 2004, când deficitul bugetar a fost de 1,2 la sută din PIB, nivelul acestuia ar fi "sărit" de fapt de trei la sută din PIB.
Pentru 2008, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la circa 2,7 la sută din PIB, prin proiectul de buget, ulterior nivelul deficitului fiind diminuat la 2,3 la sută din PIB, prin rectificare de buget.
Rompres