Prin decizia de la Bruxelles se are în vedere o uniformizare a condiţiilor de creditare în Uniunea Europeană. Astfel, cetăţenii statelor membre ar putea să beneficieze de acces egal atât la informaţii, cât şi la diferitele forme de creditare. Prima noutate constă în posibilitatea de a contracta un credit din oricare dintre ţările membre UE, chiar dacă persoana respectivă nu stăpâneşte suficient limba ţării respective.
Ar putea fi de asemenea introdus şi un formular unic la nivel european care să cuprindă informaţiile de bază asupra creditului, iar băncile vor fi obligate să-şi informeze foarte bine clienţii înainte ca aceştia să semneze contractul de credit. Consumatorii vor fi informaţi şi asupra taxei anuale efective globale care va fi aceeaşi în toate statele UE şi care le va permite să compare ofertele de pe piaţă. Directiva prevede şi o limitare a comisioanelor în cazul rambursării anticipate a unui credit pe termen mediu şi lung.
Decizia include şi un plafon de 10.000 de euro pe care europenii din blocul comunitar pot să-l ramburseze anticipat, fără a mai plăti comisioane. Paşii următori pentru intrarea directivei în vigoare sunt acceptul din partea Parlamentului European şi transpunerea în legislaţia naţională, în termen de doi ani de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii.
Antena 3