Antena 3 CNN Economic Biz News Business România, în topul european al ţărilor cu cei mai puţini angajaţi, dar mulţi pensionari

România, în topul european al ţărilor cu cei mai puţini angajaţi, dar mulţi pensionari

1 minut de citit Publicat la 05:02 28 Oct 2008 Modificat la 05:02 28 Oct 2008
România, în topul european al ţărilor cu cei mai puţini angajaţi, dar mulţi pensionari
În plin scandal de majorare a salariilor, o statistică vine să arate încă o dată că din ce în ce mai puţini români muncesc pentru din ce în ce mai mult pensionari. În ţară, majoritatea românilor de peste 50 de ani s-au lăsat de muncă, la această vârstă mai fiind activi doar 40%. În Suedia, de exemplu, acest procent este de 70%.
România a demarat în anul 2000 un program pentru prelungirea vârstei de pensionare, însă rezultatele nu sunt vizibile, din moment ce mii de persoane se pensionează anual, înainte de vreme. În România sunt peste 122.000 de pensionaţi anticipat şi numărul lor creşte.
Statisticile arată că, până în anul 2050, unu din trei cetăţeni europeni va avea mai mult de 65 de ani. Acum, unu din şase a depăşit această vârstă. De aceea, menţinerea în câmpul muncii până la o vârstă înaintată are rolul de a spori competitivitatea economică şi a uşura sistemele de protecţie socială şi de pensii. Specialiştii de la Bruxelles au recomandat tuturor statelor membre să încurajeze angajarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, scrie ?Gândul?.
Specialiştii europeni spun că România se află sub media europeană privind procentul total al angajaţilor. Cele mai recente statistici europene arată că media angajaţilor pe teritoriul comunitar este de 65,4 procente din populaţie. România este a cincea de la coadă, cu mai puţin de 60 de procente din populaţia angajată - 58,8 la sută. Mai prost decât noi stau Italia (58,7 la sută), Ungaria (57,3 la sută), Polonia (57 la sută) şi Malta (55,7 la sută). La Consiliul European de la Lisabona, din anul 2000, s-a stabilit ca, după zece ani, procentul angajaţilor de pe teritoriul UE să ajungă la 70 de procente din populaţie. În unele state, această ţintă a fost deja atinsă şi chiar depăşită.
Antena3.ro

×
x close