Sortarea deşeurilor este necesară pentru producţia biogazului deoarece aceasta se realizează din deşeuri biodegradabile numai în condiţii speciale. Amestecul gazos rezultat în urma proceselor are putere calorică şi poate fi folosit ca energie.
România are un potenţial de producţie a energiei electrice din biogaz de 800 GWh. Suficient pentru a alimenta, timp de un an, un oraş cu aproximativ 320.000 de locuinţe.
Trecerea la producţia de energie din deşeuri are efecte pozitive pentru societate. În primul rând s-ar răspândi reciclarea deşeurilor. Apoi, un alt avantaj este faptul că energia electrică produsă din deşeuri este una regenerabilă.
Firmele care vor investi în energii regenerabile pot beneficia de ajutoare de pînă la 50% din cheltuieli. Uniunea Europeană a acordat României 200 de milioane de euro pentru implementarea tehnologiei necesare pentru producerea de biogaz.
România a făcut deja un prim pas, în 2007, când autorităţile din municipiul Iaşi au precizat că se doreşte ca CET Iaşi să utilizeze biogazul colectat de la viitorul depozit ecologic de deşeuri menajere pentru a produce agent termic. Un MWh de energie produsă din biogaz este evaluat la costuri ce variază între 25 şi 190 de euro, conform Strategiei Energetice a României.
Antena 3