Antena 3 CNN Economic Biz News Business Recolta de struguri din acest an va bate toate recordurile

Recolta de struguri din acest an va bate toate recordurile

1 minut de citit Publicat la 19:41 08 Sep 2008 Modificat la 19:41 08 Sep 2008
Recolta de struguri din acest an va bate toate recordurile
Există motive de secetă, însă doar pentru unii. Plantaţiile de viţă-de-vie mustesc de struguri - dulci cum n-au mai fost demult. Podgorenii spun că recolta din 2008 va bate toate recordurile. Pivniţele sunt pregătite, la fel şi producătorii din centrele viticole care speră să le ia ochii străinilor cu savoarea românească. Sătenii n-au început încă să culeagă via pentru ca "poama", aşa cum numesc ei strugurii, să adune cât mai multă dulceaţă.

Dacă 2007 a fost un an excelent, toamna asta va aduce peste 630 de mii de tone de vin de excepţie. Producătorii români se pregătesc deja să pună de-o parte sticlele de colecţie. Din petrecerea vinului se mai păstrează doar culesul propriu-zis, de pe podgorie. Băutura pe care o cumpărăm din magazine e făcută pe computer.

" Vinul înseamnă sărbătoare. Acum, însă, tehnologia a avansat şi băutura se face cu doar trei oameni şi un calculator deştept care face toată munca. Practic, nimic nu se pierde, în final rămân doar ciorchinii şi frunzele. Iar mustul cade în doar câteva secunde", ne dezvăluie Elena Crăciun. "Concret, un aparat zdrobeşte şi separă boabele de ciorchine. Apoi, ce rămâne se presează. Mustul e împins spre butoaie unde stă la decantat câteva zile. Aşa se procesează zilnic peste 600 de tone de struguri."

Vinul spumant nu se vinde pe piaţă mai devreme de un an de când a fost depozitat în sticle, înăsprit. Cele mai vechi exemplare păstrate au şi 60 de ani. O sticlă de vin vechi se vinde şi cu 600 - 800 de euro. Dar niciodată înainte de a fi degustat.

Doar la Panciu peste un milion de sticle de vin prind praf şi mucegai nobil în Cramele lui Ştefan cel Mare. În interior nu sunt mai mult de 12 grade niciodată. Iar ca să se păstreze bine, în prima jumătate de an sticlele stau pe rafturi oblice. Apoi, alte 6 luni pe cele orizontale, ca să fermenteze drojdia.

"De la butucul din vie şi până să ajungă în pahar, vinul parcurge un drum de cel puţin un an. În tot acest timp stă liniştit pe rafturile hrubelor. Uneori, deranjat de echipele de filmare", a completat Elena Crăciun.



Observator

×
x close