Antena 3 CNN Economic Biz News Business Recesiunea din SUA a determinat o nouă creştere a preţului petrolului

Recesiunea din SUA a determinat o nouă creştere a preţului petrolului

1 minut de citit Publicat la 14:13 11 Mar 2008 Modificat la 14:13 11 Mar 2008
Recesiunea din SUA a determinat o nouă creştere a preţului petrolului
Preţul petrolului a atins un nou record, un baril fiind cotat la New York la preţul de 109,2 dolari. Motivul este scăderea continuă a dolarului faţă de euro. Moneda americană a scăzut la 1,54 de unităţi pentru un euro, din cauza recesiunii în care a intrat economia Statelor Unite. Preţul petrolului a atins o serie de maxime record, în contextul în care investitorii au preferat bursele de mărfuri în locul acţiunilor şi obligaţiunilor. Piaţa financiară este considerată nesigură din cauza temerilor legate de intrarea în recesiune a economiei americane.

Preşedintele grupului ţărilor care au adoptat moneda euro, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, a recunoscut că este "tot mai îngrijorat şi vigilent" faţă de scăderea dolarului. Întărirea monedei euro defavorizează exporturile europene şi le stimulează pe cele americane. Din acest motiv, europenii bănuiesc că Administraţia de la Washington nu face eforturi pentru a opri căderea monedei sale, deşi, în vorbe, susţine un dolar "puternic".

Warren Buffett, cel mai bogat om al planetei , şi Allan Greenspan, fostul director al Băncii Centrale a Statelor Unite au lansat avertizări asupra faptului că economia SUA se află în recesiune şi nu se întrevede o revenire rapidă. ?Din acest moment, creşterea economică a Statelor Unite este zero?, a spus Greenspan adăugând că riscul apariţiei unei recesiuni creşte pe măsură ce economia continuă să stagneze. Acesta este de părere că preţurile la petrol vor continua să crească.

În acelaşi timp, preţurile caselor au scăzut cu 4,6 procente în ultima perioadă, conform cifrelor date publicităţii de Asociaţia Naţională a Companiilor Imobiliare din SUA. Acestor veşti proaste li se adaugă cele privind creşterea şomajului şi a dobânzilor pentru cardurile de credit. Din această cauză, rata consumului scade ceea ce implicit reduce şansele unei creşteri economice.

Antena3.ro

×
x close