Plafonul maxim care poate fi obţinut este de aproape jumătate de miliard de lei vechi. Cât priveşte dobânda percepută pentru creditele acordate persoanelor fizice, aceasta variază între 8,8 % şi 34,49 %, fiind de cel puţin două ori mai mare decât dobânzile percepute de restul băncilor pentru creditele de nevoi personale acordate în lei.
Dacă se aduagă comisioanele şi taxele de acordare, dobânda anuală efectivă se apropie de 45-50%. Aceasta nu este, însă, o premieră pe piaţa din ţara noastră, pentru că şi alte bănci recunosc că mai ignoră câteodată datele Biroului de Credit, atrag atenţia jurnaliştii.
Unele instituţii acordă credite şi acelor solicitanţi care figurează, deja, cu restanţe de până la 100 de lei şi mai vechi de 90 de zile, fără a solicita, însă, garanţii suplimentare.
Potrivit reprezentanţilor BNR, decizia de a acorda sau nu credite persoanelor aflate în baza de date a Biroului de Credit aparţine fiecărei bănci. Acestea pot apela la companii care să accepte să încheie asigurări care să acopere riscul de neplată sau chiar să perceapă acestor persoane dobânzi mai mari.
Antena 3