Antena 3 CNN Economic Biz News Business Rafinăria Arpechim opreşte activitatea

Rafinăria Arpechim opreşte activitatea

2 minute de citit Publicat la 07:50 29 Mai 2007 Modificat la 07:50 29 Mai 2007
Rafinăria Arpechim opreşte activitatea
Arpechim nu va opri producţia, deşi i-a fost suspendată autorizaţia de mediu, anunţă ministrul Economiei, Varujan Vosganian, după o întâlnire cu reprezentanţii Petrom. Ministrul spune că durează prea mult procedura de închidere a instalaţiilor. Rafinăria Arpechim a rămas fără autorizaţie de mediu pentru următoarele 6 luni şi trebuie să-şi oprească activitatea începând de astăzi. Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş spune că Petrom nu a făcut investiţiile promise pentru protecţia mediului. Compania petrolieră consideră nejustificată retragerea autorizaţiei şi a anunţat că va ataca în instanţă această măsură.

Petrom susţine că se vor scumpi carburanţii. Concurenţa dezminte
Petrom susţine că închiderea Arpechim va atrage creşteri de preţuri la carburanţi, dar concurenţa dezminte acest scenariu: Rompetrol, Lukoil şi MOL au anunţat că au capacitatea de a livra cantitatea de combustibili pe care piaţa românească o cere.

Tăriceanu cere presiuni la Arpechim pentru respectarea cerinţelor de mediu
Premierul Tăriceanu a cerut marţi Ministerului Mediului să crească presiunea pentru ca Arpechim să respecte cerinţele de mediu. El a afirmat că datele preliminare indică faptul că sumele vărsate de Petrom pentru investiţii la Arpechim sunt destul de reduse comparativ cu profitul companiei.

Patriciu: ?Nu suntem interesaţi de achiziţionarea Arpechim?
Dinu Patriciu, preşedintele grupului Rompetrol, a declarat că oprirea activităţii la Arpechim, deţinută de Petrom, nu va avea ca efect majorarea preţurilor carburanţilor şi a menţionat că nu este interesat de achiziţionarea rafinăriei de la Piteşti. ?Nu suntem interesaţi de achiziţionarea Arpechim, nici în ceea ce priveşte partea de petrochimie şi nici cea de rafinare?, a precizat Patriciu citat de Mediafax.

Omul de afaceri a mai explicat că Rompetrol a deschis deja o fabrică de polietilenă la Midia şi că va continua să deschidă alte unităţi în sectorul petrochimic. Nici Mol România nu va fi afectat de închiderea Arpechim. Lanţul de benzinării se va aproviziona din rafinăriile ungureşti. Un alt jucător important de pe piaţa petrolieră, Lukoil România, estimează că închiderea rafinăriei Arpechim va determina o reducere a exporturilor de produse petroliere ale firmei, dar nu şi creşterea preţurilor carburanţilor pe piaţa românească

Efectele economice ale închiderii rafinăriei

Un prim efect al închiderii rafinăriei Arpcehim: acţiunile Petrom au înregistrat o scădere de 5% la Bursa Bucureşti, după ce au intrat cu întârziere la tranzacţionare. Rafinăria din Piteşti asigură 14% din cantitatea de carburanţi care se vinde în ţară. Potrivit specialiştilor, consecinţele încetării activităţii Arpechim vor fi simţite pe piaţă, însă nu imediat. Consumul de benzină poate fi acoperit de Rompetrol şi Lukoil. Însă preţul va creşte la pompă pentru ca cele două companii să-şi acopere cheltuielile făcute cu mărirea capacităţii de producţie.

Rafinăria din Piteşti este a doua din ţară, ca volum de producţie. Pe primul loc se află Petromidia care a rafinat anul trecut aproape trei milioane de tone. Asta în timp ce ambele rafinării Petrom au produs puţin peste două milioane de tone de benzină şi 1,8 milioane de tone de motorină. In 2006, Arpechim a rafinat 3,44 milioane de tone de ţiţei. Având în vedere vânzările de carburanţi în benzinării, Petrom deţine o cotă de piaţă de 28%, rafinăria din Piteşti asigurând 14% din cantitatea de combustibil care se vinde la pompe. Închiderea rafinăriei are însă şi efecte sociale. Cei 2.000 de salariaţi ai companiei vor rămâne, cel puţin temporar, fără locuri de muncă.

Antena 3

×
x close