Antena 3 CNN Economic Biz News Business Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 10%

Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 10%

1 minut de citit Publicat la 13:15 19 Iun 2007 Modificat la 13:15 19 Iun 2007
Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 10%
Puterea de cumpărare a crescut la noi în ţară cu 10% anul acesta, spun statisticile. Totuşi, românii se menţin cu succes în topul celor mai prost plătiţi europeni. Nu chiar pe locul întâi. De această dată, mai prost decât noi, la capitolul salarii, stau vecinii din Bulgaria. În doi ani, salariul minim din România a crescut cu 42 de euro, ajungând la 114 euro. Anul acesta, ţara noastră a înregistrat cea mai mare creştere anuală a salariului minim exprimat în euro: 18%. Desigur că nu guvernanţii au cel mai mare merit în această poveste ci aprecierea leului faţă de euro. De fapt, cât a făcut Eurostatul calculele salariul minim a mai crescut vreo 30 de euro, strict din aprecierea cursului monedei naţionale.

Chiar şi aşa, potrivit biroului de statistică, Eurostat, ne aflăm pe penultimul loc la nivel european. Mai săraci decât noi sunt doar bulgarii, care câştigă cel puţin 92 de euro pe lună. La polul opus se află Olanda, cu un avans de doar 1% în doi ani.

Creşterea salariilor s-a reflectat în puterea de cumpărare, care a creescut cu 10%, în cel mai rapidă ritm din UE. Nici aici nu au guvernanţii cele mai multe merite, ci, mai degrabă Banca Naţională, care a reuşit să ducă inflaţia sub 4%. Altfel, creşterea salariilor ar fi fost anulată de creşterea preţurilor.

Salariul minim este stabilit prin lege, dar numai 20 din cele 27 de ţări membre UE asigură această formă de protecţie socială. Luxemburg, care acordă cel mai ridicat salariu minim, de 1.570 de euro pe lună este urmat de Irlanda, cu 1.403 euro, şi Marea Britanie, cu 1.363 de euro.

De multe ori această formă de protecţie socială este mai mult formală căci în Spania de exemplu doar 1% dintre locuitori câştigă atât de puţin. Dar el este extrem de relevant în Franţa unde 17% dintre cetăţeni câştigă salariul minim. În România, unde, în lei el este reglementat 4,4 milioane de lei vechi, salariul minim reprezintă nivelul de câştig al 11% din populaţia activă.

Valoarea salariului minim se plasează la noi la 33% din salariul mediu brut din sectoarele industriei şi serviciilor. Acesta este cel mai scăzut procentaj din UE.

Antena 3

×
x close