AVAS, iniţiatoarea hotărârii de înfiinţare a Companiei Naţionale Energetice - CNE, susţine că noua structură corespunde tendinţelor europene în domeniu, de fuziune pe verticală a companiilor energetice. Însă la nivel europen există o tendinţă a autorităţilor de a sparge aceşti giganţi. Potrivit AVAS formarea unei companii naţionale integrate ar creşte cantitatea de energie tranzacţionată pe bursă, până undeva la 30% din piaţă
PSD contestă proiectul şi ameninţă cu moţiune de cenzură. Acuzaţia principală este că Guvernul cedează în faţa grupurilor de interese din jurul AVAS. Iar efectele vor fi resimţite de populaţie prin preţul plătit pentru energie.
Există suspiciuni că transferul acţiunilor către AVAS reprezintă "tunuri de miliarde" date de către "băieţii deştepţi", în condiţiile în care consultanţii angajaţi de către Guvern nu-şi asumă nicio responsabilitate privind funcţionarea acestui nou operator. De asemenea, apariţia acestei companii integrate în domeniul energetic va afecta direct toate celelate societăţi rămase în afara acesteia. Iar soarta acestora va fi sigură: falimentul.
Noua companie energetică naţională va fi un mastodont care va include producătorii mari şi distribuţiile aflate încă la stat. În el urmează să intre Electrica, cu cele trei filiale neprivatizate şi producătorii Hidroelectrica, alături de complexurile energetice Rovinari şi Turceni.
Antena 3