Acesta este intenţia parlamentarilor, care au luat în discuţie un proiect de lege pe această temă. În caz că aceasta este aprobată, producătorii de plante care ajută la obţinerea biocombustibilului, sau pentru producerea energiei electrice, a căldurii pot beneficia de o subvenţie anuală de maximum 100.000 de euro. ?Valoarea maximă decontabilă pentru un hectar nu poate depăşi 10.000 de euro?, se mai precizează în proiectul de lege, citat de Cotidianul.
Uniunea Europeană susţine cultivarea plantelor energetice prin scutiri de taxe. În Tratatul de aderare există obligativitatea ca până în 2015 2% din combustibilii vânduţi pe piaţa românească să fie produşi din plante energetice.
Cerinţele pentru accesarea fondurilor sunt cultivarea a cel puţin două hectare cu rapiţă, porumb, floarea-soarelui, linoceluloză (iarbă energetică), iarba-elefantului sau alt tip de plantă energetică, să încheie plantarea în maximum 12 luni de la aprobarea solicitării ajutorului financiar şi să recolteze în maximum cinci ani de la plantare.
Antena3.ro