Antena 3 CNN Economic Biz News Business Producţia de energie a României se va dubla în următorii şapte ani

Producţia de energie a României se va dubla în următorii şapte ani

1 minut de citit Publicat la 09:57 12 Mai 2008 Modificat la 09:57 12 Mai 2008
Producţia de energie a României se va dubla în următorii şapte ani
În următorii şapte ani producţia de energie a României se va dubla. Aceasta este o veste bună pentru că preţurile la produsele de bază sunt direct influenţate de costul energiei. România va beneficia de investiţii în valoare de aproape 18 miliarde de euro, până în 2015, în sectorul producţiei de energie electrică, potrivit ziariştilor de la Jurnalul Naţional.

Cea mai mare termocentrală din sud-estul Europei va fi construită anul acesta în Zona Liberă Galaţi şi va avea o capacitate de de 2.000 de megawaţi. Valoarea anunţată a proiectului este de un miliard de euro. Tot în acest an este preconizată şi finalizarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. Costul estimat al proiectului se ridică la 2,5 miliarde de euro. Statul va contribui în acest proiect cu aproape un miliard de euro.

În paralel, Hidroelectrica urmează să construiască şi centrala de pompaj de la Tarniţa. Aceasta ar trebui să aibă o capacitate de 1.000 de megawaţi. Costurile centralei au fost estimate la 1,2 miliarde de euro. Centrala este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic, după realizarea celor două reactoare nucleare la Cernavodă.

Tot în linie dreaptă se află şi proiectul pentru realizarea unei termocentrale 800 de megawaţi la Brăila. Investitia, potrivit ziariştilor de la Jurnalul National, este estimată la peste un miliard de euro. Şi pe platforma siderurgică de la Galaţi există intenţia construirii unei centrale electrice cu o capacitate de 1.000 de megawati. Costurile proiectului, care va fi realizat de Gaz de France şi Electrabel, sunt de 400 de milioane de euro.

În total, sectorul producţiei de energie electrică din România va beneficia de investiţii de aproape 18 miliarde de euro pînă în 2015, dacă toate proiectele se vor concretiza. Capacitatea totală de producţie aproape că se va dubla, crescînd cu 15.610 megawaţi, faţă de actualul total de 16.000 megawaţi instalaţi.

Antena 3

×
x close