Antena 3 CNN Economic Biz News Business Producătorii autohtoni de mobilă se reorientează spre lemnul de import. La mare căutare, kitschurile

Producătorii autohtoni de mobilă se reorientează spre lemnul de import. La mare căutare, kitschurile

Producătorii autohtoni de mobilă se reorientează spre lemnul de import. La mare căutare, kitschurile
02 Sep 2009   •   22:45

Criza imobiliară a ricoşat puternic în industria mobilei. Vestea bună însă este că producătorii autohtoni au fost mai puţin afectaţi decât comercianţii de mobilă din import. Românii au simţit momentul şi s-au repliat pe producţie de mobilă din lemn masiv, încercând să umple golul lăsat pe piaţă de scăderea vânzărilor de mobilier italian sau spaniol. Un alt truc impus de criză este cruţarea pădurii româneşti. Nu din prietenie pentru natură ci din dragoste pentru lemnul mult mai ieftin din China.

Evident kitschul se vinde bine şi foarte scump. Dacă vrei să faci bani n-ai cum să nu remarci calităţile superioare ale lemnului chinezesc. Mobilierul este făcut din Rabaud, un lemn de esenţă moale, adus din Indonezie, prelucrat în China şi vândut în toată Europa. Piesele sunt sculptate şi pictate manual şi placate cu aur de 24 de karate.

Sofisticăriile costă mult şi combinaţiile sunt uneori îndoielnice. Unii susţin că o mobilă cu alb şi negru ar fi în tendinţele actuale. Sau alb simplu, dar cu accesorii în nuanţe de mov şi roşu. Neapărat cu multe cristale swarovsky.

O colecţie de lux care are cristale swarovsky aplicate poate costa între 10 şi 30.000 de euro.

Teoretic acesta este segmentul superior dominat de mobilierul de import. La polul opus se află mobilierul clasic, din lemn masiv. Un dormitor costă undeva între 2000 şi 4000 de euro şi se vinde bine atât în ţară cât şi în Occident.

Secretul exportului românesc de mobilă este tocmai preţul mic. Într-o expoziţie din Anglia sau Norvegia preţul ajunge la dublu sau chiar la triplu. Pentru români preţul este încă mare.

Observator

×
Subiecte în articol: mobila China
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close