Antena 3 CNN Economic Biz News Business Privatizarea Antibiotice Iaşi a fost amânată

Privatizarea Antibiotice Iaşi a fost amânată

1 minut de citit Publicat la 08:57 29 Feb 2008 Modificat la 08:57 29 Feb 2008
Privatizarea Antibiotice Iaşi a fost amânată
Antibiotice Iaşi nu se mai privatizează. Cel puţin nu deocamdată şi nu prin metoda licitaţiei cu strigare. Cei de la AVAS au anunţat că vor relua privatizarea, dar la vară. Privatizarea s-a oprit în urma unei acţiuni a sindicatelor, care se temeau că noul investitor va închide fabrica şi va face cartiere de vile. Dar dedesubturile afacerii sunt altele, de care nu este străină conducerea societăţii.

Povestea este veche dar a fost trecută cu vederea de autorităţi. În 2004 ministerul Controlului a descoperit că 90% din distribuţia produselor de la Antibiotice Iaşi o face firma Pharma SA. Aceasta este o asociere între firma de stat şi foşti angajaţi de la Antibiotice. Ionel Blănculescu, ministrul controlului de atunci a numit această afacerea o căpuşă sofisticată, dar ingineria nu este deloc complicată ci reprezintă modul clasic de devalizare a fostelor societăţi de stat.

Ioan Nani este director în continuare la Antibiotice iar Dumitru Nani, director general adjunct la Pharma SA. Sigur, privatizarea a blocat-o liderul de sindicat, iar directorul se face că nu ştie nimic.

De fapt liderul de sindicat susţine, cu o naivitate ieşită din comună, că nici nu a auzit vreodată de afacerea Pharma, deşi scandalul a fost făcut public de presa centrală, iar la Iaşi se ştie la fel de bine ca şi la Bucureşti cum stau lucrurile la Antibiotice SA.

Nici directorul Antibiotice nici cei de la Pharma nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Tărăboiul făcut de liderul sindical acoperă foarte bine adevăratele mecanisme care stau în spatele stopării privăatizării Antibiotice Iaşi. Societatea este foarte profitabilă, iar spaimele simulate ale acestuia, cum că un investitor privat ar închide-o ca să facă un cartier de vile sunt deplasate şi penibile.

Comisia Europeană dăduse verde pentru vânzarea prin licitaţie cu strigare a firmei, iar statul ar fi urmat să încaseze mulţi bani.

Antena 3

×
x close