Amenzile au survenit în urma încălcării de câtre ING Asigurări a prevederilor articolului 86 din Legea 204/2006 privind pensiile facultative şi Hotărârea 21/2008 a Consiliului CSSPP referitoare la externalizarea activităţii de administrare şi investire a activelor fondului de pensii, în contextul legal al sistemului pensiilor private din România, potrivit CSSPP.
Aceste prevederi se referă la investirea capitalulului în interesul participanţilor şi al beneficiarilor, într-un mod care să asigure calitatea, securitatea şi lichiditatea lor. De asemenea, investiţiile în instrumente financiare derivate sunt permise doar în măsura în care contribuie la scăderea riscurilor investiţiei sau facilitează gestionarea eficientă a activelor, iar activele se diversifică în mod corespunzător, astfel încât să se evite dependenţa excesivă de un anumit activ, emitent sau grup de societăţi comerciale şi concentrări de riscuri pe ansamblul activelor. Cu alte cuvinte, cele două fonduri şi-au externalizat activităţile de investire şi administrare a activelor fondurilor către o companie olandeză, deşi acest lucru era interzis de lege. Compania în cauză este ING Asset Management BV The Netheerlands - Sucursala Bucureşti, care, potrivit oficialilor CSSPP lua deciziile de investiţii în locul celor două companii ING.
„În termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de sancţionare către administrator, ING Asigurări de Viaţă are obligaţia să înceteze contractul de management al activelor încheiat cu ING Asset Management BV The Netheerlands - Sucursala Bucureşti pentru activele fondurilor de pensii facultative ING Clasic şi ING Optim, şi să efectueze toate demersurile ce se impun pentru respectarea prevederilor legale şi ale Hotărârii Consiliului CSSPP 21/2008”, se arată într-un comunicat al CSSPP, citat de MEDIAFAX.
Aceleaşi obligaţii revin şi companiei ING Fond de Pensii, amendată cu peste 1 milion de lei.
Cele două companii au anunţat că vor contesta decizia CSSPP şi vor discuta cu reprezentanţii instituţiei pentru a clarifica situaţia.
„Ne surprinde decizia CSSPP de a sancţiona ING Asigurări de Viaţă şi ING Fond de Pensii pentru utilizarea ING Asset Management BV Olanda în scopul investirii activelor fondurilor de pensii facultative şi cele private. ING a procedat întotdeauna conform reglementărilor legale şi a informat în mod transparent Comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii încă din august 2007. ING va contesta aceasta decizie şi intenţionează să o discute cu Comisia pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei situaţii” au declarat oficialii companiilor într-un comunicat comun.
Ei au arătat că investirea activelor fondurilor ING în România se face prin ING Investemnt Management, parte a ING Group Olanda, reprezentată în România de ING Asset Management BV The Netheerlands - Sucursala Bucureşti.
ING Asigurări de Viaţă şi ING Fond de Pensii sunt lideri pe piaţa asigurărilor de viaţă şi a pensiilor private obligatorii( Pilonul II).
Antena3.ro