Antena 3 CNN Economic Biz News Business Premieră. Petrolul a trecut pragul de 90 de dolari barilul

Premieră. Petrolul a trecut pragul de 90 de dolari barilul

Premieră. Petrolul a trecut pragul de 90 de dolari barilul
19 Oct 2007   •   15:21
Petrolul a trecut pentru prima dată în istorie pragul de 90 de dolari barilul, cea mai ridicată valoare de când e cotat, din 1983. Este al şaselea record atins în şase zile practic şi vine pe fondul deprecierii dolarului american şi al tensiunilor dintre Turcia şi rebelii kurzi din nordul Irakului. 90,02 dolari este preţul atins înainte de închiderea şedinţei la New York, aseară. Vineri, la prânz pe pieţele asiatice, însă, barilul de petrol era cotat la 89,44 dolari.

Potrivit analiştilor, investitorii cumpără mai mult petrol pentru a se proteja împotriva deprecierii dolarului american. Joi, la scurt timp după publicarea raportului săptămânal al Departamentului american al muncii, moneda euro a atins nivelul record de 1,43 dolari.

Explozia preţurilor petrolului a alarmat însă Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, care ar putea decide o nouă majorare a producţiei după cea anunţată la reuniunea ministerială din luna septembrie. Începând din luna noiembrie organizaţia va pompa pe piaţă o cantitate extra de 500.000 de barili pe zi în încercarea de a face faţă cererii în sezonul de siarnă când consumul atinge perioada de vârf.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close