Antena 3 CNN Economic Biz News Business Platforma industrială de la Tractorul, transformată în afacere imobiliară

Platforma industrială de la Tractorul, transformată în afacere imobiliară

1 minut de citit Publicat la 15:12 04 Mar 2008 Modificat la 15:12 04 Mar 2008
Platforma industrială de la Tractorul, transformată în afacere imobiliară
Vândută la preţ de nimic pentru a scăpa de faliment, platforma industrială Tractorul se transformă într-o mare afacere imobiliară. Noul proprietar, compania Flavus, plănuieşte să dezvolte un ansamblu rezidenţial, cu spaţii de birouri, parcuri de distracţie, centre comerciale, dar şi un parc industrial. Şi asta pentru că în contract nu există o clauză prin care societatea să fie obligată să fabrice în continuare tractoare, potrivit jurnaliştilor de la Gândul. Prin contractul de vânzare a activelor de la Tractorul, semnat anul trecut, Flavus Investiţii nu era obligată să fabrice tractoare, ci doar să menţină în statut, timp de 10 ani, ca obiect de activitate, „producţia de tractoare”.

O clauză pe care AVAS şi directorii Tractorul au trecut-o cu vederea pentru a pune mâna pe singurul investitor interesat şi pentru a potoli furia muncitorilor disponibilizaţi. „Nu suntem obligaţi să facem tractoare. În contract se stipulează doar că avem posibilitatea de a fabrica tractoare”, a declarat Silviu Savin, unul dintre administratorii Flavus Investiţii, citat de cotidianul „Gândul”.

Reprezentanţii companiei Flavius spun că nu pot fabrica tractoare singuri şi că au nevoie de un partener. Cu alte cuvinte, vânzarea platformei Tractorul a însemnat doar o rezolvare pe hârtie a problemei, pentru că la Braşov nu se vor mai fabrica tractoare în viitorul apropiat.

„Întreaga platformă este o ruină. Utilajele au o vechime de peste 30 de ani, iar dacă începem să facem tractoare am merge pe pierderi foarte mari”, a mai precizat Silviu Savin. Uzina Tractorul Braşov şi-a închis porţile în urmă cu un an. Datoriile fabricii se ridicau la 240 de milioane de euro. Pentru fiecare tractor produs, firma pierdea 14.000 de euro. În aceste condiţii, 1.800 din cei 1.900 de angajaţi au fost disponibilizaţi, iar fabrica a întrat în lichidare judiciară.

Activele şi terenurile de 126 de hectare au fost vândute, printr-o licitaţie publică, companiei Flavus Investiţii, pentru 77 milioane de euro. Flavus a câştigat în faţa unor competitori puternici, precum Ion Ţiriac sau Ion Rădulea, cel care a preluat platforma Semănătoarea.

Imediat cum au devenit proprietari pe terenul de la Tractorul, cei de la Flavus au vândut tot ce era metal în fosta fabrică, adică linii de fabricaţie, utilaje şi maşini, pe care se pare că au încasat în jur de 8 milioane de euro.

Antena 3

×
x close