Industria
românească a mezelurilor va înregistra o scădere
semnificativă, în acest an. Principale motive sunt, în
opinia producătorilor, creşterea preţurilor la materia primă şi
la utilităţi, la care se adaugă reducerea forţei de muncă.
Situaţia este similară în întreaga Europă, arată o
anchetă realizată de ?Jurnalul Naţional?. România este
printre puţinele ţări din Europa care nu-şi poate acoperi
producţia de mezeluri din materie primă internă.
Prin
urmare, costurile în industria de profil sunt mai ridicate,
deoarece includ şi cheltuielile de transport, se arată în
ancheta realizată de ziariştii de la ?Jurnalul Naţional?.
Piaţa românească a mezelurilor este considerată de către
producători drept una dintre cele mai dificile din Europa. Raportul
calitate-preţ nu este echitabil, întrucât mezelurile
slabe calitativ sunt mai scumpe la noi, comparativ cu piaţa
europeană.
Pe
de altă parte, vânzările de pe piaţa cărnii şi a
preparatelor de carne au fost, numai în 2007, de circa un
miliard de euro. Avansul de anul trecut al producţiei de mezeluri
nu reprezintă, însă, în opinia producătorilor, decât
o ?albire? a pieţei negre, produsă pe fondul temerii de normele
europene. Procesatorii au revenit însă, după câteva
luni, la piaţa neagră, din cauza devalorizării monedei naţionale.
Singura modalitate de creştere a pieţei de mezeluri ar fi,
în acest moment, reducerea pieţei negre prin reducerea
autoconsumului, respectiv a numărului celor care îşi produc
în gospodării preparatele din carne şi devin astfel
principalii furnizori ai pieţei negre.
Antena
3