Prin urmare, costurile în industria de profil sunt mai ridicate, deoarece includ şi cheltuielile de transport, se arată în ancheta realizată de ziariştii de la ?Jurnalul Naţional?. Piaţa românească a mezelurilor este considerată de către producători drept una dintre cele mai dificile din Europa. Raportul calitate-preţ nu este echitabil, întrucât mezelurile slabe calitativ sunt mai scumpe la noi, comparativ cu piaţa europeană.
Pe de altă parte, vânzările de pe piaţa cărnii şi a preparatelor de carne au fost, numai în 2007, de circa un miliard de euro. Avansul de anul trecut al producţiei de mezeluri nu reprezintă, însă, în opinia producătorilor, decât o ?albire? a pieţei negre, produsă pe fondul temerii de normele europene. Procesatorii au revenit însă, după câteva luni, la piaţa neagră, din cauza devalorizării monedei naţionale.
Singura modalitate de creştere a pieţei de mezeluri ar fi, în acest moment, reducerea pieţei negre prin reducerea autoconsumului, respectiv a numărului celor care îşi produc în gospodării preparatele din carne şi devin astfel principalii furnizori ai pieţei negre.
Antena 3