Antena 3 CNN Economic Biz News Business Pentru protejarea pieţei de energie statele UE ar putea invoca siguranţa naţională

Pentru protejarea pieţei de energie statele UE ar putea invoca siguranţa naţională

Pentru protejarea pieţei de energie statele UE ar putea invoca siguranţa naţională
15 Sep 2007   •   10:02

KazMunaiGaz, compania care a achiziţionat Rompetrol, ar putea fi ultima mare companie din fosta URSS care intră pe piaţa energetică din Uniunea Europeană. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso a anunţat că Uniunea Europeană va propune invocarea siguranţei naţionale pentru a opri firmele din afara spaţiului comunitar să cumpere acţiuni la producătorii sau distribuitorii de combustibil, gaze şi energie electrică.

Pentru început, doar guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene pot invoca motivul siguranţei naţionale, pentru a împiedica investiţiile companiilor energetice din afara spaţiului comunitar, a precizat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Extinderea acestei măsuri este justificată în viziunea sa prin „protejarea pieţei interne”, a tuturor celor 27 de state membre. Pachetul de reglementări a pieţei europene de energie, care va fi prezentat săptămâna viitoare, va cuprinde şi o măsură care va obliga companiile de gaze şi electricitate din Uniunea Europeană să-şi vândă complet reţelele de producţie şi distribuţie, atunci când iau această decizie.

Franţa şi Germania au respins categoric această propunere. În schimb, conducerea Comisiei Europene consideră această măsură foarte importantă pentru deschiderea pieţelor energetice. Un studiu al Uniunii Europene a arătat că forma de proprietate existentă în prezent descurajează competiţia şi investiţiile. Potrivit datelor, firmele energetice au alocat, în perioada 2001-2005, doar 250 de milioane de euro pentru mărirea capacităţii, din totalul veniturilor de 1,3 miliarde obţinute în acest interval.

Firma Gazprom, controlată de statul rus, care furnizează aproximativ 25% din gazele naturale necesare Europei, stârneşte în continuare îngrijoare în cancelariile europene. Autorităţile de la Moscova au utilizat sectorul energetic pentru a influenţa politic relaţiile cu celelalte state şi au refuzat accesul companiilor străine pe piaţa energetică rusă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close