?Vom vedea peste ceva timp dacă piaţa creditelor se va redresa, şi chiar dacă va fi aşa, nu înseamnă că economia îşi va reveni prea curând. Criza a creat un gol uriaş în economiile noastre, aşa încât chiar dacă deblocăm piaţa creditelor, eu tot cred că ne vom confrunta cu o recesiune destul de urâtă?, spune Krugman.
La începutul săptămânii, Krugman declara reporterilor suedezi că recesiunea este un fapt. Cel mai probabil vom avea parte de o perioadă lungă de probleme financiare. În cel mai bun caz, nu ne vom confrunta cu un colaps.
Statele din întreaga lume au decis să îşi coordoneaze acţiunile pentru a face faţă situaţiei economice grave. Ţările din UE sunt gata să cheltuiască 1500 de miliarde de euro pentru a salva băncile, iar Statele Unite şi-au arătat determinarea de a depăşi această criză. Cele mai afectate de criza economică sunt Statele Unite. Aici oficialii s-a străduit din greu pentru a ţine sub control economia şi să protejeze oamenii de impactul profund al crizei. Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat că măsurile de ieşire din criză vor continua.
?Vom continua să implementăm măsuri, în concordanţă cu planul stabilit de G7, pentru a ajuta bancile să obţină capital, a întări sistemul financiar, a dezgheţa pieţele şi a reda încrederea în sistemul nostru financiar?, a declarat preşedintele american.
În Europa, Statele din Eurogrup au alocat sume uriaşe pentru salvarea sistemelor bancare naţionale. Germania a aprobat un plan în valoare de 500 de miliarde de euro, Franţa unul de 360 de miliarde de euro, iar Austria 100 de miliarde de euro.
Antena3.ro