Potrivit laureatului premiului Nobel, economistul Paul Krugman, economia globală ar putea trece printr-o nouă perioadă de depresiune, scrie Adevărul. Prin urmare, guvernele ar trebui să ţină cont de consumul în scădere şi de deflaţie. Dacă guvernele cred că o majorare a impozitelor şi o scădere a consumului vor genera creştere economică, se înşeală. Preţul îl vor plăti zeci de milioane de şomeri.
Recesiunile sunt frecvente, depresiunile, însă, rare. Există două perioade în istorie care sunt numite ?depresiuni": anii care au urmat panicii din 1873 şi anii de şomaj din urma crizei financiare din 1929-1931.
Însă Lunga Depresiune a secolului al XIX-lea şi Marea Depresiune din secolul XX nu au fost perioade de scădere constantă. Au existat şi intervale în care economia a crescut, dar respectivele perioade nu au putut compensa scăderile din primele perioade.
Potrivit lui Krugman, urmează noi căderi. ?În prezent, mi-e teamă că ne aflăm în stadiile incipiente ale celei de-a treia depresiuni. Va fi probabil mai asemănătoare Lungii Depresiuni decât mult mai gravei Mari Depresiuni?, însă costurile pentru economia mondială şi pentru milioanele de vieţi care au fost afcetate de lipsa joburilor, vor fi foarte mari.
A treia depresiune este, în primul rând, un eşec politic. La nivel mondial, guvernele sunt obsedate de inflaţie deşi problema reală este deflaţia, spune Krugman. Guvernele vorbesc despre ?strângerea curelei", când de fapt se luptă cu un consum nesatisfăcător.
Antena3.ro
Antena3.ro