Antena 3 CNN Economic Biz News Business Patriciu a vândut 75% din compania Rompetrol

Patriciu a vândut 75% din compania Rompetrol

Patriciu a vândut 75% din compania Rompetrol
27 Aug 2007   •   12:52

Dinu Patriciu, preşedintele şi proprietarul grupului Rompetrol, înregistrat în Olanda, a vândut 75% din acţiuni către compania petrolieră de stat KazMunayGaz din Kazahstan. Tranzacţia are nevoie de aprobarea Uniunii Europene. Tranzacţia a fost confirmată de Dinu Patriciu, care a precizat că grupul a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari. Astfel, omul de afaceri va încasa 2,712 miliarde de dolari.

Firma elveţiană Rompetrol Holding, controlată de Patriciu, va păstra 25% din acţiunile grupului Rompetrol, iar Patriciu va rămâne în continuare preşedinte şi director general.

Acţiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ deţinut de grupul Rompetrol, au urcat la bursă, cu 10 puncte, după anunţul privind vânzarea. Tranzacţiile cu acest titlu au fost însă suspendate la scurt timp după creşterea lor foarte rapidă. Titlurile Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services vor reveni la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti începând de marţi.

Patriciu a declarat că banii obţinuţi în urma tranzacţiei vor fi folosiţi în principal pentru finanţarea Fundaţiei "Energie Vie", care acordă burse în străinătate. Fundaţia va avea un fond de 100 de milioane de dolari. De asemenea, o parte a fondurilor va avea ca destinaţie fondul de investiţii "Romania Moldova Development Fund", iar Patriciu va investi şi în grupul Rompetrol.

Patriciu a declarat, la începutul anului, că Rompetrol a primit mai multe oferte pentru vânzarea unui pachet de acţiuni, fără să precizeze numele investitorilor şi nici dimensiunea participaţiei.

Rompetrol a avut un acţionar minoritar, grupul austriac OMV deţinând în perioada 2002-2005 un pachet de 25,1% din titluri. Acţiunile au fost răscumpărate de Rompetrol după ce OMV a preluat compania Petrom, la finele anului 2004.

The Rompetrol Group (TRG), înregistrat în Olanda, este deţinut de Rompetrol Holding Elveţia, firmă controlată de Patriciu.

Omul de afaceri Dinu Patriciu va fi invitatul Gabrielei Vrânceanu Firea, de la ora 20.05, în emisiunea "Ştirea Zilei".

Grupul KazMunayGaz este deţinut de stat prin intermediul companiei holding JSC Samruk. Divizia de producţie a companiei, KazMunayGas Exploration Production, este al treilea mare producător de petrol din Kazahstan. În luna august, KazMunayGaz a început lucrările la un complex petrochimic gigant, evaluat la 5,2 miliarde de dolari şi situat lângă oraşul Atyrau, în vecinatatea câmpurilor energetice de la Tengiz şi Kashagan, care vor asigura aprovizionarea complexului cu petrol şi gaze naturale.

Premierul Tăriceanu nu a dorit să comenteze vânzarea acţiunilor Rompetrol Group, adăugând că această tranzacţie nu are legătură cu Guvernul. ?Este o tranzacţie pe piaţa privată. Sigur că domeniul energetic este un domeniu sensibil, însă cred că este prea devreme să fac un comentariu?, a susţinut primul ministru.

PATRICIU: EFECTELE BENEFICIE VOR FI SIMŢITE ÎN CÂTEVA LUNI -
PATRICIU: TRANZACŢIA ARE NUMAI EFECTE BENEFICE ASUPRA CONSUMATORULUI
PATRICIU: ROMPETROL VA AVEA INDEPENDENŢĂ FAŢĂ DE RUSIA
REACŢIA CONCURENŢEI DIN ROMÂNIA
PATRICIU - CEL MAI BOGAT ROMÂN. ÎN TOPUL FORBES, L-AR PUTEA DEPĂŞI PE TRUMP

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Business
» Vezi toate știrile din Business
Cele mai noi știri
Parteneri
x close