Deşi în acest an recolta de grâu nu se va ridica la nivelul celei din 2006, estimările actuale prognozează o cantitate de circa trei milioane tone. Reprezentantul Rompan afirmă că din analizele efectuate până în prezent reiese că mai mult de 70 la sută din producţia de grâu este de o calitate foarte bună. ?Estimez că întrega recoltă de grâu va putea fi utilizată în panificaţie. Pentru acoperirea necesarului de consum vom fi, însă, nevoiţi să apelăm la importuri sau la stocurile din rezerva de stat?, a explicat Popescu.
În prezent, grâul se vinde pe piaţa internă cu un preţ de 5.500 lei/kg, mai ridicat decât cel de pe piaţa externă, în condiţiile în care, anul trecut, în perioada secerişului, preţul grâului era la aproape jumătate, între 2.800-3.200 lei/kg. Preţul unei pâini de 300 de grame este în prezent de 0,65-0,70 lei. Conform statisticilor, un român consumă anual între 115-120 kg pâine.Seceta a făcut ravagii în acest an la culturile de păioase, mai ales în sudul ţării, producţiile fiind extrem de scăzute, de cel mult 2.000 de kilograme la hectar.
?Avem producţii foarte scăzute, în sud, dar avem în toate zonele ţării şi producţii care sunt la un nivel absolut normal, care trec de 4.500-5.000 kg/ha la orz, orzoaică şi chiar trec de 6.000 kg/ha la grâu.Pe total ţară cred că vom avea 0 producţie medie de 1.600 şi 1.800 de kilograme de grâu?, a declarat recent ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş. Potrivit ministrului agriculturii, recolta de grâu din acest an va fi completată din import cu circa 500.000 de tone în vederea asigurării consumului intern pentru panificaţie şi pentru furajarea animalelor.
Rompres