Antena 3 CNN Economic Biz News Business O nouă companie feroviară ar putea fi înfiinţată în România

O nouă companie feroviară ar putea fi înfiinţată în România

1 minut de citit Publicat la 22:32 04 Aug 2009 Modificat la 22:32 04 Aug 2009
O nouă companie feroviară ar putea fi înfiinţată în România
Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor (MT), Constantin Axinia, a anunţat la RFI, că o nouă companie feroviară ar putea lua fiinţă în România, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - şi care va face legătura între oraşele principale din ţară.
"Vor fi introduse în circulaţie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va apărea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit şi cu vagoane restaurant, care vor face legătura între principalele oraşe din ţară, spre exemplu Timişoara cu Bucureştiul, Constanţa cu Iaşiul, Iaşiul cu Clujul", a susţinut Constantin Axinia.
Subsecretarul de stat precizează că durata călătoriilor va fi redusă, pentru că trenurile vor opri în mai puţine staţii.
"Timpul de circulaţie va fi mai mic, pentru că vor fi foarte puţine opriri. În momentul de faţă se lucrează pentru a se înfiinţa societatea, legislaţie, ordin de Hotărâre de Guvern şi aşa mai departe", spune Constantin Axinia.
Pe de altă parte, oficialul a anunţat că Ministerul Transporturilor vrea să îmbunătăţească modul de comunicare între CFR Călători şi pasageri, mai ales atunci când întârzie trenurile.
"Acum lucrăm la un proiect prin care vrem să dezvoltăm această relaţie cu publicul, mai ales în staţiile mari şi în trenurile de călători, mai ales personalul de tren va fi instruit, de a exista relaţia asta între personalul CFR şi călători, astfel încât să se poată da în orice moment informaţii referitor la starea liniei, la circulaţie sau la întârzieri", precizează Axinia.
El pune întârzierea trenurilor de călători pe seama investiţiilor puţine în infrastructura feroviară.
Pe de altă parte, Compania CFR SA va scoate la licitaţie, joi, 34 de trasee feroviare de transport călători şi marfă. Potrivit unui comunicat al companiei, din cele 34 de secţii, 28 sunt pentru transportul de călători sau mixt şi 6 secţii sunt destinate exclusiv transportului de marfă.

Niciunul dintre trasee nu mai este operat de CFR, toate fiind considerate nerentabile.


Contractele de închiriere se vor încheia pe o perioadă de 5 ani.

In prezent, pe piaţa transportului feroviar activează 28 de operatori. Printre transportorii de calatori se afla ServTrans Invest şi RegioTrans, iar în sectorul transportului de marfă, cei mai importanţi sunt, pe lângă CFR Marfă, Servtrans, Transferoviar Grup Cluj-Napoca, şi Grup Feroviar Roman.


Antena3.ro

×
Etichete: cai ferate
x close