Antena 3 CNN Economic Biz News Business O familie cu venituri medii va cheltui cu peste 200 de RON mai mult pe lună din pricina scăderii leului

O familie cu venituri medii va cheltui cu peste 200 de RON mai mult pe lună din pricina scăderii leului

O familie cu venituri medii va cheltui cu peste 200 de RON mai mult pe lună din pricina scăderii leului
09 Oct 2008   •   09:13

Românii vor constata în această perioadă de criză financiară că vor trebui să plătească mai mult creditul pentru locuinţă, leasingul la maşină, telefonul mobil şi utilităţile. Chiar dacă băncile şi oficialii dau asigurări că sistemul financiar român este stabil, un calcul simplu arată că o familie din trei persoane, plătitoare de rate, va trebui să bage mâna mai adânc în buzunar. Din cauza crizei, cheltuielile vor creşte cu cel putin 200 de lei.
Diferenţa în plus la rate faţă de luna trecută vine tocmai din scăderea leului în raport cu euro, monedă la care se calcluează ratele la casă, la maşină, telefonul. La aceasta se adaugă: creşterea preţurilor la pâine (plus 5-6%), legume (plus 7-10%) sau carne de pui (plus 15-20%), scrie Gandul.
Calculul făcut de publicaţie pleacă de la un buget pe familie de 1500 euro. Dacă se plăteşte o rată la leasing pentru o maşină de un an, suma creşte de la 937 lei în septembrie la 1.018 lei, adică un plus de 81 de lei. Dacă se adaugă un credit ipotecar de 250 de euro, la un curs de schimb de 3,9 lei/euro, diferenţa plătită faţă de luna precedentă, când un euro valora 3,59 lei, va fi de fix 93 de lei.
La toate acestea se adaugă şi alte facturi: telefonie, internet şi cablu, care vor aduce un plus de plată la sfârşitul lunii conform noului curs. Toate acestea la un venit rămas neschimbat faţă de lunile precedente. La actualul curs de schimb este de aşteptat ca principalele produse alimentare să îşi modifice preţurile în sus, ceea ce mai înseamnă un minus în venitul familiei medii.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close