Antena 3 CNN Economic Biz News Business News FM: Adrian Vasilescu (BNR) recunoaşte că s-a împrumutat în euro

News FM: Adrian Vasilescu (BNR) recunoaşte că s-a împrumutat în euro

1 minut de citit Publicat la 14:30 25 Ian 2008 Modificat la 14:30 25 Ian 2008
News FM: Adrian Vasilescu (BNR) recunoaşte că s-a împrumutat în euro
Consilierul guvernatorului BNR recunoaşte că nu se supune normelor Băncii Centrale. Declaraţia a fost făcută la emisiunea Live cu Anca Florea de la postul de radio News Fm. Despre ce este vorba: Vasilescu a spus că are un împrumut în euro, contrar recomandărilor pe care BNR le-a făcut tuturor românilor, de a contracta creditele ?doar în moneda în care îşi câştigă bani?(moneda în care sunt plătiţi). El spune că în vara lui 2007, creditul lui era unul avantajos.

Atunci, românii cu credite în valută ?aplaudau evoluţia leului în raport cu euro?, (cursul de era de 3,1112 lei pentru un euro). Acum însă, ?toată lumea fluieră, dar, s-ar putea ca, la vară, să aplaude din nou?, spune Vasilescu. Dincolo de această situaţie inedită, Vasilescu a precizat că a vrut să facă împrumutul în lei dar banca i-a putut acorda doar euro.

Consilierul guvernatorului a demonstrat, printr-o povestire ipotetică, că actualul curs valutar de la noi nu este influenţat de situaţia politică din ţară. ?Care presiune politica? Un tânăr de 24 de ani care lucrează la o bancă din Londra poate apăsa un buton şi trimite 300 de milioane de euro în România, dimineaţa, şi apoi, seara, să-şi retragă banii. Pe el nu-l interesează ce se întâmplă în politica de la noi din ţară. Tânărul a văzut doar o posibilitate de a face bani pentru banca la care lucrează...?

Problema României şi a românilor este că, ?din păcate, consumăm mai mult decât producem(...), conform calculelor, în 2007, românii au consumat cu 14 miliarde de euro mai mult decât au produs? a spus Vasilescu.

De asemenea, "trăim într-o lume care se împrumută însă supraîndatorarea este pericolul cel mai mare. Supraîndatorarea înseamnă că se poate ajunge la o instabilitate finaciară şi la o bombă socială (cei care-şi pierd casele sau bunurile pentru că au imprumutat bani şi nu mai au cum să-i returneze)?, a declarat Adrian Vasilescu.

?Trebuie să temperăm creditarea. De la o luna la alta, la noi, creditele se înmulţesc însă BNR va avea grijă să nu ajungem la un stadiu de supraîndatorare.? Consilierul guvernatorului a precizat şi faptul că, în prezent, românii trăiesc în trei lumi separate. ?Trăim în trei Românii: prima, cea a oraşelor de mărimea Bucureştiului, a doua reprezentată de oraşele medii ca mărime şi a treia respectiv satele.?

O Românie ideală din punct de vedere financiar este văzută de consilierul Adrian Vasilescu ca fiind reprezentată printr-un ?triunghi al bunăstării. Cele trei laturi ale acestuia ar fi formate din democratizarea investiţiilor, a împrumuturilor şi a veniturilor care nu trebuie să fie mari ci decente şi să ajungă la cea mai mare parte a populaţiei României?, a concluzionat Vasilescu.

Antena 3

×
x close