Antena 3 CNN Economic Biz News Business Ministerul Finanţelor prezintă o listă a firmelor care nu au onorat contractele din fonduri preaderare

Ministerul Finanţelor prezintă o listă a firmelor care nu au onorat contractele din fonduri preaderare

1 minut de citit Publicat la 10:33 23 Mar 2008 Modificat la 10:33 23 Mar 2008
Ministerul Finanţelor prezintă o listă a firmelor care nu au onorat contractele din fonduri preaderare
Firmele care nu îşi onorează contractele obţinute din fonduri europene de preaderare, ISPA si PHARE vor apărea într-o aşa-numită „listă a ruşinii”. Ministerul Finanţelor va prezenta, luna viitoare, numele companiilor care nu îşi onorează acest tip de contracte. Totuşi, ele vor putea participa în continuare la licitaţii pentru proiecte din fonduri europene. Vor fi eliminate de la licitaţii numai în baza unor decizii definitive ale instanţelor.

Decizia ministerului vine după ce mai multe companii, care s-au angajat prin contract să deruleze proiecte finanţate din fonduri europene, nu au respectat clauzele contractuale. Până în luna aprilie, specialiştii instituţiei vor întocmi o listă cu sumele datorate de acestea statului român, ca urmare a nerespectării implementării proiectelor . După aceasta, ministerul se va adresa instanţelor judecătoreşti. În cazul în care statul va obţine sentinţe definitive, firmele ar putea fi obligate să plătească pentru întârzieri şi nu vor mai avea dreptul să participe la astfel de licitaţii.

Printre aceste companii se numără şi una care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea a peste 30 kilometri de autostradă între Deva şi Orăştie, la începutul lui 2006. Termenul limită de finalizare a lucrărilor era 4 martie 2007, dar nu a fost respectat. Lucrările nu au fost terminate iar în timpul derulării proiectului, compania a cerut un plus de 150 de milioane peste suma prevăzută şi stipulată în contractul dintre stat şi această firmă.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi proiectul de modernizare a sistemului de apă potabilă şi ape uzate din Paşcani. Contractul a fost semnat în 2004, dar reziliat în 2006 datorită slabelor performanţe ale firmei care a câştigat licitaţia. Anul trecut, statul a organizat o altă licitaţie, câştigată de aceeaşi firmă.

Romania a cheltuit efectiv 786 milioane euro din sumele alocate prin fonduri ISPA adică o treime. Valoarea proiectelor contractate şi aflate în execuţie se ridică la 85% din această sumă. Până în prezent, au fost finalizat zece contracte, iar alte 21 sunt în derulare. Până la sfârşitul acestui an, vor mai fi încheiate lucrările pentru încă 27 de contracte.

Fondurile ISPA pentru România se ridică la 2,7 miliarde de euro şi sunt destinate proiectelor de mediu şi transporturi.

Antena 3

×
x close