Antena 3 CNN Economic Biz News Business Medicamentele se scumpesc din cauza cursului de schimb

Medicamentele se scumpesc din cauza cursului de schimb

Medicamentele se scumpesc din cauza cursului de schimb
02 Feb 2010   •   14:17

Preţurile la medicamente vor creşte din 1 aprilie întrucât prin legea bugetului de stat cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 lei pentru un euro, în loc de patru lei cum a fost în actul normativ din 2009, a spus, luni, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, scrie Mediafax.

"Această ajustare poate să aibă loc numai în limita a ceea ce se schimbă ca şi curs valutar. Politica Ministerului Sănătăţii nu vizează creşteri de preţuri, dar prin legea bugetului pe 2010 este prevăzut un curs valutar de 4,25 lei la un euro, faţă de patru lei", a declarat pentru ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cel mai mult se vor scumpi medicamentele din Elveţia, ca urmare a aprecierii francului. Cele importate din Polonia vor pierde 11%, pentru că leul s-a întărit fata de zlot. Majoritatea medicamentelor sunt importate şi plătite în euro, iar preţurile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, în locul celui de patru lei folosit până acum.

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, a declarat spune că "este posbil ca în anumite cazuri să existe actualizarea la euro, acolo unde nu au intervenit preţuri mai mici şi acolo unde creşterea nu poate fi mai mare de 6 la sută".

Bolnavii vor plăti din aprilie mai mulţi bani pentru medicamentele care sunt compensate. Diferenţa de preţ poate oscila între 10 şi 50 la sută, opiniează producătorii.

În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, şi toate au preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din acestea, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti.

Alte aproape o mie de medicamente sunt livrate fără prescripţie medicală. Primul val al scumpirilor s-a înregistrat deja la unele produse româneşti.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente, Petre Pănculescu, a declarat că nu este vorba de o creştere generală a preţurilor la medicamentele româneşti.

"Vorbim de creşteri situate undeva între 5 şi 10 la sută. De exemplu, de la 1 ianuarie, preţul unui unguent românesc a crescut de la 3 lei la 7 lei, iar un anticoagulant costă 6 lei în loc de 2,9 lei", a mai spus Pănculescu.

Preţul medicamentelor româneşti a crescut cu acceptul Ministerului Sănătăţii, la cererea unor companii româneşti, care spun că producerea unor medicamente devine nerentabilă la preţurile practicate până la 1 ianuarie 2010.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: medicamente curs de schimb
Citește mai multe din Business
» Vezi toate știrile din Business
Cele mai noi știri
Parteneri
x close