Antena 3 CNN Economic Biz News Business Marea Britanie: Banca Northen Rock a fost naţionalizată

Marea Britanie: Banca Northen Rock a fost naţionalizată

Marea Britanie: Banca Northen Rock a fost naţionalizată
18 Feb 2008   •   11:42

Guvernul Marii Britanii a decis naţionalizarea băncii Northen Rock, ca urmare a dificultăţilor în care se află aceasta. Măsura este temporară şi va dura până când valoarea de piaţă a băncii va creşte şi condiţiile de pe piaţa financiară se vor îmbunătăţi. Prin naţionalizare, banca întră în proprietatea guvernului şi a contribuabililor.

Ministrul de Finanţe, Alistair Darling, spune că a luat această decizie pentru că cele două oferte de privatizare nu erau avantajoase pentru contribuabili. Tranzacţiile de la Northern Rock au fost suspendate.

George Osborne, cancelar nenumit, susţine că planurile de naţionalizare au fost catastrofale şi că, în mod sigur, conservatorii nu vor fi de acord cu acestea.

?Problema cu naţionalizarea, aşa cum urmează să descoperim, e că a o iniţia e mult mai uşor decât a scăpa de ea, precum bine îşi amintesc cei care au citit despre anii 1970?, a declarat Osborne.

În acelaşi timp, cancelarul a apărat această măsură, spunând că Northern Rock va fi trecută, într-un final, în sectorul privat.

?Diferiţi consilieri au analizat situaţia şi toţi au dat o singură soluţie: cel mai bine e să trecem, temporar, banca în proprietatea statului şi, în final, să încercăm să o restituim sectorului privat? a declarat Osborne.

După naţionalizare, foştii proprietari vor primi compensaţii, stabilite de guvern. Calculul compensaţiei se va face pe baza valorii băncii, fără garanţiile din partea statului.

Analiştii spun că proprietarii vor primi, totuşi, o sumă foarte mică. E posibil ca deţinătorii băncii să acţioneze în justiţie statul englez pentru măsurile luate în cazul Northern Rock.

Naţionalizarea survine la şase luni după ce Northern Rock a intrat în declin. Aceasta fost nevoită să ceară Băncii Angliei o injecţie de lichidităţi.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close