Compania se aşteaptă că veniturile nete operaţionale ale mall-ului nu vor trece de 3 milioane de euro pe an, ca urmare directorii consiliului de administraţie nu cred că sunt şanse reale de acoperire a datoriilor pe termen mediu.
Odată cu mall-ul din Arad, fondul britanic va oferi spre vânzare şi proiectul din Cluj-Napoca, unde ar fi trebuit dezvoltat al doilea mall al companiei, ce are ]n bilanŢ datorii de 8,5 milioane euro. La Cluj, compania are doar un teren, evaluat de curând la 6,5 mil. euro, şi proiectul arhitectural.
?Arad şi Cluj, care au datorii semnificative, sunt parte a unor acorduri bancare, iar Carpathian nu este pregătită să contribuie cu fonduri suplimentare în aceste proiecte. Piaţa imobiliară din România este încă fragilă, cu lichidităţi limitate şi în consecinţă, MKB, singura bancă implicată în proiectele din Arad şi Cluj, a cerut o suluţie care să vină din afara proprietarilor. MKB a dorit ca actualul managerul de proiect să continue administrarea construcţiei şi a pre-închirierilor, fără a forţa insolvenţa?, potrivit unui anunţ al companiei.
Lucrările la centrul comercial Atrium, cu o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp, au început în august, acum doi ani, iar dezvoltatorii spun că a fost nevoie de investiţii de 70 milioane de euro. Mall-ul va fi inaugurat cu 92% din suprafaţa închiriabilă contractată, respectiv 50 de magazine, iar proprietarii se declară încrezători ca până la finele anului să închirieze aproape 95% din suprafaţa disponibilă.
?De la începutul dezvoltării de la Arad, valoarea proprietăţilor a scăzut semnificativ. Aceste două active (Arad şi Cluj n.red.) au datorii totale de 48,3 mil. euro, ce reprezintă finanţări de la MKB Bank, şi necesită fonduri suplimentare înainte ca dezvoltările să fie finalizate. Arad şi Cluj au generat pierderi de 30,9 mil. euro în 2008?, potrivit unui anunţ al companiei.
Cele două active, împreună cu alte două terenuri din Satu Mare şi Baia Mare, sunt proprietatea firmei Carpathian & Atrium Holdings Coop, controlată în mod indirect de Carpathian, în proporţie de 75%. De restul se ocupă Bogol Management.
Mall-ul din Arad va fi cumpărat de firma Glarstyle, administrată de manageri cheie ai firmelor Atrium Centers Management şi CPT. În acelaşi timp, constructorul maghiar Arcadom, care s-a ocupat de partea de antrepriză generală a proiectului, va prelua 50% din proprietate.
Antena3.ro