Salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale este de 1.865 lei, mai mare cu aproape 17% faţă de salariul mediu brut avut în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2008. Pe 2 octombrie, ministrul Economiei şi Finantelor, Varujan Vosganian, declara, în faţa valului de solicitări de creşteri salariale, că majorarea salariilor funcţionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar până la 7% din PIB în 2009, ceea ce ar înseamna încălcarea, de către România, a prevederilor Tratatului de la Maastricht şi chiar punerea în discuţie a statului de membru al Uniunii Europene.
Un nivel de 7% al deficitului bugetar este de peste două ori mai mare decât plafonul de 3% din PIB impus de UE, ca o condiţie pentru aderarea la zona euro.
La începutul săptămânii trecute guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara în fata Parlamentului că bugetul României trebuie să aibă în perioada următoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regândire a veniturilor şi cheltuielilor, iar politica monetară trebuie să rămână prudentă şi adecvată.
Legile privind mărirea salariilor cu 50% pentru profesori şi creşterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca se află pe masa preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.
În plus, Guvernul se reuneşte miercuri în şedinţa săptămânală, pe ordinea de zi urmând să se afle proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor.
Antena3.ro