Antena 3 CNN Economic Biz News Business Latifundiarii tranziţiei şi mafia retrocedărilor din Bucureşti

Latifundiarii tranziţiei şi mafia retrocedărilor din Bucureşti

2 minute de citit Publicat la 19:39 07 Iul 2008 Modificat la 19:39 07 Iul 2008
Latifundiarii tranziţiei şi mafia retrocedărilor din Bucureşti
Terenurile din Bucureşti sunt cea mai râvnită pradă. Sunt cele mai scumpe din ţară şi cu puţine şanse să se de devalorizeze. Reţele de profitori speculează legile de retrocedare a proprietăţilor. Legi avem de ani buni, cu aplicarea lor stăm mai prost. Ritmul lent în care se mişcă funcţionarii publici, combinat cu foamea de terenuri - aşa a rezultat un cocktail de milioane. Milioane de euro scurşi în buzunarele unor persoane care au ştiut să scoată profit dintr-o lege care ar fi trebuit să repare o nedreptate.

Dacă ai de recuperat în Bucureşti o proprietate confiscată de stat, ai două posibilităţi. Te înarmezi cu mulţi bani şi baţi la porţile justiţiei sau cu nervi, pentru birocraţia din Primărie. Aici, teoretic, lucrurile ar trebui să meargă ca pe roate. Teoretic, pentru că la şapte ani de la adoptarea legii 10, funcţionarii se mişcă cu viteza melcului. Asta în ciuda faptului că legea îi obligă să emită o dispoziţie la două luni după notificare.

Maria Theodoru, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor Deposedaţi Abuziv de Stat (APDAS), spune că, ?după ştiinţa mea s-au retrocedat proprietăţi cam în proporţie de 15-20% din solicitările făcute. Sunt peste 40.000 de cereri de revendicare în Bucureşti. Din păcate, în ultima vreme ritmul este foarte încetinit?.

Nici fostul prefect al Capitalei, Cătălin Deaconescu, nu dă pronosticuri mai liniştitoare. ?Făcând un calcul simplu, înseamnă că în vreo 30 de ani se va rezolva, dacă mergem în ritmul acesta?, spune acesta.

Mai există o a treia posibilitate, pe care nu o veţi găsi în nicio lege. Trebuie să găseşti persoana care are mereu deschisă o uşă la Primărie. Sunt cumpărătorii de drepturi litigioase, serviţi prompt de funcţionarii municipalităţii.

?Aceşti cumpărători de drepturi litigioase au canalele unse prin diferite birouri şi se întâmplă ca cinci direcţii dintr-o instituţie să dea în aceeaşi zi un răspuns la o solicitare din partea lor, lucru care mă îndoiesc că se întâmplă în cazul unui cetăţean obişnuit?, adaugă fostul prefect al Capitalei.

Înarmaţi cu informaţii de primă mână, ei merg direct la sursă: la proprietarii care se chinuie de ani buni să-şi recupereze averile. Evident, maeştrii combinaţiilor imobiliare nu te ajută dezinteresat.

Florica Pungulescu, proprietar, povesteşte cum a fost ?agăţată? de aceştia. ?Am fost contactată, într-un sediu luxos, de nişte persoane foarte instruite. Au dat telefoane să vadă dacă actul meu este bun. Riscul era mare şi oferta a fost să cedez unul din cele două apartamente, şi chiar mi-au spus: să cedez apartamentul de la etaj că, asta a fost expresia celor de acolo, ăsta ne-ar interesa pe noi?. Femeia nu a acceptat târgul.

În acest caz, propunerea a fost una generoasă, pentru că de regulă cumpărătorii de drepturi litigioase oferă sume mizere.

O industrie extrem de profitabilă, foarte bine pusă la punct. Proprietarii - cei mai mulţi oameni în vârstă - exasperaţi că nu-şi pot recăpăta bunurile, cedează de multe ori în faţa tentaţiilor. Geambaşii combinaţiilor imobiliare merg la sigur şi ştiu dinainte care va fi deznodământul în faţa funcţionărimii din Primărie.

Costică Constanda sau Marioara Micşunescu sunt câteva nume apărute în presă în ultimii ani. Sunt doi dintre latifundiarii tranziţiei, cei cunoscuţi.

Observator

×
x close