Antena 3 CNN Economic Biz News Business Jurnalul Naţional: Angajatorii nu plătesc contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii

Jurnalul Naţional: Angajatorii nu plătesc contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii

Jurnalul Naţional: Angajatorii nu plătesc contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii
17 Sep 2008   •   10:50

Dacă pensiile vor fi mărite de la 1 octombrie, lucrurile nu stau la fel de bine când vine vorba de pensiile private obligatorii. Şi asta pentru că în timp ce unii patroni oferă pensii facultative ca stimulare la angajare, alţii uită să plătească contribuţiile la pensiile private obligatorii. Deşi peste 4 milioane de români şi-au dorit o pensie privată, aproape 90% dintre aceştia nu vor beneficia de opţiunea făcută, pentru că angajatorii nu au virat contribuţiile, atrag atenţia jurnaliştii de la Jurnalul Naţional.

Din septembrie anul trecut, 18 fonduri de pensii s-au luptat timp de patru luni pentru patru milioane de potenţiali participanţi. Campania foarte activă a administratorilor de fonduri şi cei peste 230.000 de agenţi au făcut ca adeziunile să întreacă toate aşteptările. Numărul participanţilor a depăşit chiar şi aşteptările Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.

Însă, la începutul procesului de colectare, o mare parte dintre conturile de pensii private obligatorii sunt încă goale, atrag atenţia jurnaliştii de la Jurnalul Naţional. Şi asta, pentru că angajatorii nu au plătit contribuţiile. Situaţia centralizată publicată de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale arată că salariaţii înscrişi la ING, AIG şi Bancpost au cele mai mari venituri, cuprinse între 444 şi 467 de euro. În ciuda entuziasmului românilor faţă de pensiile private, patru dintre companiile de administrare s-au retras de pe piaţă în urma rezultatelor slabe obţinute după campania de aderare iniţială, de patru luni. Acestea convinseseră mai puţin de 5.000 de români, ceea ce reprezenta doar 0,1% din numărul total de participanţi.
Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close