Pe parcursul ultimelor două luni acesta este al doilea plan care are ca scop susţinererea economiei japoneze. La sfârşitul lui august, Japonia a anunţat un program economic în valoare de 11.700 miliarde de yeni (107,2 miliarde de dolari), destinat ajutării companiilor şi consumatorilor, pentru a face faţă majorării preţurilor.
"Voi implementa politici îndrăzneţe, astfel încât oamenii care întâmpină dificultăţi să simtă efectele reale. Apelând la toată înţelepciunea posibilă, trebuie să depăşim aceată criză care are loc odată la 100 de ani", a declarat premierul japonez Taro Aso.
Pe fondul amplificării temerilor cu privire la posibila intrare în recesiune a economiei mondiale, autorităţile din întreaga lume utilizează orice mijloace pentru protejarea pieţelor locale.
În acelaşi timp, principalele bănci centrale din întreaga lume au redus dobânzile de politică monetară pentru susţinerea economiilor locale şi au adoptat diverse măsuri de stabilizare a sectoarelor financiare.
Aproape patru trilioane de dolari au fost adoptate de guverne pentru a sprijini băncile şi pieţele monetare, în încercarea de a opri criza financiară.
În cadrul întâlnirii de vineri, Banca centrală a Japoniei ar putea reduce dobânda cheie, pentru prima oară în ultimii şapte ani. De asemenea, săptămâna viitoare, băncile centrale din zona euro, Marea Britanie şi Australia ar putea decide relaxarea politicilor monetare.
Antena3.ro