Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isterie în Anglia. Mii de oameni se înghesuie să-şi retragă banii din bancă

Isterie în Anglia. Mii de oameni se înghesuie să-şi retragă banii din bancă

Isterie în Anglia. Mii de oameni se înghesuie să-şi retragă banii din bancă
15 Sep 2007   •   14:16

Mii de clienţi ai băncii britanice Northern Rock au luat şi sâmbătă cu asalt ghişeele pentru a-şi salva economiile, după criza înregistrată vineri la bursă. Acţiunile băncii au scăzut vineri cu 30%, iar Banca Angliei a intervenit pentru a împiedica prăbuşirea. Banca Northern Rock este specializată în credite imobiliare, iar criza a provocat îngrijorare în Europa. Bursa din New York, apoi bursele europene şi asiatice au avut de suferit recent, tot în urma unei crize pe piaţa creditelor imobliare de mare risc.

Chiar de la primele ore ale dimineţii, zeci de clienţi ai Băncii Northern Rock din Marea Britanie au format cozi la ghişee pentru a-şi retrage banii. Oamenii sunt speriaţi că şi-ar putea pierde economiile din cauza recentei crize de pe piaţa creditelor imobiliare din Statele Unite.

În faţa prăbuşirii spectaculoase a acţiunilor Northern Rock la bursă, Banca Angliei a intervenit pentru a ajuta instituţia. Aproximativ un miliard de lire sterline au fost retrase de clienţi într-o singură zi. Este vorba de aproape 5% din totalul depozitelor deţinute la această bancă de cei un milion şi jumătate de clienţi.

Northern Rock este prima instituţie bancară din Marea Britanie afectată dur de repercusiunile crizei creditelor imobiliare de mare risc din Statele Unite. Tabloidul The Sun, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie, acuză instituţia bancară că a continuat să acorde clienţilor credite de până la 125% la sută din valoarea proprietăţii, deşi a fost avertizată asupra instabilităţii economice şi iminenţei unei prăbuşiri a pieţei imobiliare.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close