Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: Trecerea la euro ar putea devansa termenul 2014, dacă inflaţia nu scade

Isărescu: Trecerea la euro ar putea devansa termenul 2014, dacă inflaţia nu scade

1 minut de citit Publicat la 12:47 26 Feb 2008 Modificat la 12:47 26 Feb 2008
Isărescu: Trecerea la euro ar putea devansa termenul 2014, dacă inflaţia nu scade
Adoptarea monedei europene în 2014 ar putea să nu fie realizată, în cazul în care inflaţia nu scade, în mod sustenabil, în 2008 şi 2009, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Ne-am învăţat minte că a duce inflaţia în jos cu măsuri nesustenabile nu este un beneficiu. Dacă nu vom putea să aducem inflaţia în intervalulstabilit, dar în mod sustenabil, planul B este să strângi alte politici şi să laşi economia să corecteze cu măsuri mai dure", a adăugat Isărescu.

În aceste condiţii, Isărescu afirmă că ar fi benefică şi o rectificare în jos de numai 0,2 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar programat pentru acest an, pentru că în acest moment şi mesajul contează.

Calitatea politicii fiscale este unul dintre punctele slabe ale României, în principal din cauza destinaţiei cheltuielilor, a atras atenţia guvernatorul BNR. Oficialul BNR a dat exemplu cheltuielilor pentru infrastructură, acesta fiind unul dintre domeniile unde România înregistrează rămâneri în urmă.

Nivelul înalt al deficitului de cont curent reprezintă principala vulnerabilitate a economiei, iar "medicamentul" cel mai bun nu este reprezentat de deprecierea leului, a subliniat Isărescu. Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea Guvernului, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% din PIB în 2009.

În cel mai recent asupra inflaţiei, publicat la începutul lunii februarie, BNRomâniei a revizuit în creştere, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, şi estimează pentru decembrie 2009 o inflaţie anuală de 3,9%.

Ţinta BNR pentru 2008 este de 3,8%, plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, plus minus un punct procentual.

Antena3.ro

×
x close