Antena 3 CNN Economic Biz News Business Isărescu: E nevoie stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii

Isărescu: E nevoie stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii

1 minut de citit Publicat la 14:01 23 Feb 2011 Modificat la 14:01 23 Feb 2011
Isărescu: E nevoie stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii
Foto: INTACT Images
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este de părere că stimularea consumului în vederea obţinerii unei creşteri economice este o idee proastă şi impracticabilă, informează Mediafax.

Acesta consideră că stimularea consumului poate fi periculoasă, deoarece are o bază socială şi politică.



"Sunt cinci milioane de pensionari, partidele politice se vor bate pentru câştigarea alegerilor şi doar patru milioane de angajaţi. Nu existã suficienţi economişti, s-au mai adunat în sala asta, care să spună: nu se poate, dacă intraţi pe o asemenea bandă, nici nu mai ajungem să stimulăm consumul", a declarat guvernatorul băncii centrale.

O creştere economică durabilă poate fi obţinută numai prin stimularea muncii şi a producţiei, investiţii şi crearea a noi locuri de muncă, consideră Isărescu:

"Să stimulăm consumul ca să avem creştere economică nu pot să o calific decât ca pe o idee proastă. Nu putem să o punem în practică. (...) Românii trebuie să fie lăsaţi şi stimulaţi să muncească şi să stimuleze producţia, iar consumul va creşte în primul rând în zonele unde avem creştere de producţie, cum ar fi exporturile", a afirmat Isărescu, în cadrul unui seminar organizat la BNR. Guvernatorul a arătat că Banca Naţională l-a împuternicit să spună că pentru o creştere economică durabilă este nevoie de trei lucruri:"stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii", în primul rând prin investiţii şi crearea de locuri de muncă.

 


Isărescu susţine că, în condiţiile în care ţara noastră a avut un consum cu 14% mai mare decât producţia internă, stimularea şi mai excesivă a consumului nu este una sustenabilă.
Guvernatorul a arătat că estimarea iniţială arăta reducerea deficitului de cont curent de la 12-14% din PIB spre 8% din PIB, dar corecţia realizată a fost mai mare.

 


×
Etichete: Mugur Isarescu
x close