BNR monitorizează evouţiile pieţelor interne şi internaţionale şi e pregătită pentru a lua măsurile adecvate în caz de nevoie, asigură guvernatorul.
Romania are un sistem bancar continental. Aici, băncile de afcaeri au rolul dominant. Mai mult de 90% din totalul activităţii de finanţare se desfăşoară prin sistemul bancar. Piaţa de capital, bursa de valori şi sistemul de asigurări, ocupa o pondere mult mai mică, spune Isărescu.
?Cele mai mult bănci sunt independente. Au o legătură directă cu banca mamă şi băncile mamă le pot influenţa cel mult prin numirea conducerii, ca orice acţionar majoritar?, a precizat guvernatorul Băncii Naţionale. Ele sunt sub normele de prudentialitate emise de bnr, care a fost mai incapatanata decat in mod obisnuit.
Guvernatorul BNR a răspuns şi la întrebarea care stă pe buzele tuturor: cum face faţă România crizei financiare? Sistemul bancar românesc a fost ferit de ceea ce economia numeşte ?produse toxice?, extrem de sofisticate, derivative. Potrivit lui Mugur Isărescu, ţara noastră nu a intrat în contact nici cu expuneri la produsele financiare care sunt expuse crizei.
Guvernatorul a amintit de efectele indirecte, ?tot mai evidente?. ?Dacă sunt amplificate de dezechilibre pe plan intern pot cauza probleme pe termen lung?, a declarat Mugur Isărescu.
Antena3.ro