Instituţia este condusă de Ionuţ Popescu. De miercuri, au fost primiţi şi fostul ministru, Gheorghe Pogea, şi secretarul de stat, Graţiela Iordache. Practic, rezultă că pe lună, fiecare din cei 17 câştigă aproape 8.000 de euro. Joi, după ce şi-a votat bugetul de salarii, şeful instituţiei a declarat public că va propune micşorare salariului la puţin peste 1.000 de euro, deoarece "mi-era ruşine să nu mă întrebe mama că nu cresc pensiile din cauza salariului meu".
De ce câştigă atât? Pentru că are una dintre slujbele cel mai bine plătite din România. Fostul director general al Fondului, Daniela Lulache, admite că avea o leafă de 13.000 euro pe lună net, fără sporuri şi bonusuri. Salariul mediu în această instituţie, unde Ministerul Finanţelor are 60% din acţiuni, este de mai mult de 5.000 euro. Acum, Fondul are 17 angajaţi, iar cheltuielile cu salariile pentru 2009 au atins aproape 10,7 milioane lei (2,54 milioane euro), dublu faţă de anul precedent, dar pentru 2010 acestea au fost diminuate cu 36%, la 6,87 milioane lei (1,63 milioane euro). Privitor la salariul său, actualul director general al Fondului Proprietatea, Ionuţ Popescu, adus pe acest post în decembrie, a declarat că "mi-era ruşine să nu mă întrebe mama că nu cresc pensiile din cauza salariului meu şi mi-ar fi fost greu să îi explic".
Miercuri, după ce a votat bugetul de salarii de la Fondul Proprietatea, Ionuţ Popescu spunea că va cere Consiliului de Supraveghere al Fondului pe care îl conduce să de aviz favorabil reducerii salariului său la nivelul unui secretar de stat. "Eu nu primesc decât salariu, care va fi micşorat, de la 1 martie, la nivelul unui secretar de stat", prin urmare 4.800 lei net.
Popescu spune că a cerut, la instalarea sa, să nu i se ofere compensaţii dacă va fi revocat, după cum era stipulat în contractele de mandate ale foştilor directori. Acestea au primit compensaţii de 464.000 euro, după aplicarea clauze salariale.
Daniela Lulache a primit 1,87 milioane de lei în 2009 de la Fondul Proprietatea ca salarii, bonusuri şi plăţi compensatorii.
Întrebat de Gândul dacă nu îi este "ruşine" cu indemnizaţia pe care o încasează ca membru în Consiliul de Administraţie al Eximbank, acesta a declarat că "acolo este o altă problemă", zicând că are o clauză de confidenţialitate care nu-l lasă să dezvăluie sumele primite.
"La Eximbank am ajuns pentru că AVAS este acţionar majoritar la Eximbank, iar înainte de mine a fost propusă o persoană care nu a obţinut acceptul BNR", spune Popescu.
Acesta a ţinut să precizeze că nu a avut, în funcţia de conducere de la Fondul Proprietatea, aceleaşi venituri ca şi persoane dinaintea sa, Daniela Lulache.
"Veniturile pe care le încasa aceasta erau compuse din salariu, care era circa o treime din venituri, bonusuri şi salarii compensatorii", a declarat Popescu.
Graţiela Iordache nu îşi face public salariul şi se declară copleşită de atâtea funcţii.
Antena3.ro