Antena 3 CNN Economic Biz News Business Investiţiile imobiliare devin riscante

Investiţiile imobiliare devin riscante

1 minut de citit Publicat la 12:53 16 Iun 2007 Modificat la 12:53 16 Iun 2007
Investiţiile  imobiliare devin riscante
Aşa arată un raport pe anul trecut al Băncii Naţionale. Analiştii spun că anul trecut valoarea deţinerilor de active imobiliare ale populaţiei s-a majorat aproape în exclusivitate pe seama preţului, şi nu a cantităţii. Aceasta evoluţie prezintă un dublu risc, spun jurnaliştii de la Cotidianul. Asta pentru că populaţia se îndatorează pe baza unor garanţii mai mari, iar pe de altă parte, majorarea excesivă a preţurilor poate duce la o corecţie cu impact asupra portofoliului băncilor.



Majorarea preţurilor s-a manifestat în special la nivelul celor mai importante centre urbane spun jurnaliştii de la Cotidianul. În Capitală preţul unui apartament a crescut cu aproximativ 53% anul trecut faţă de cel anterior, ajungând la aproximativ 1.200 de euro pe metru pătrat. Capacitatea de achiziţie a unui imobil de către populaţie s-a deteriorat, ceea ce ar putea acţiona în direcţia diminuării cererii. Potrivit datelor puse la dispoziţie de reprezentanţii Băncii Naţionale, valoarea imobilelor este de circa şapte ori mai mare decât venitul net anual, faţă de un raport de sub patru în 2002. Eventualii investitori trebuie să aibă în vedere şi evoluţia pieţei financiare. Tot din datele Băncii Naţionale reiese că un eventual şoc pe piaţa valutară poate afecta dezvoltatorii de proiecte imobiliare. Companiile din sectorul imobiliar care se bazează, în principal, pe credite externe ar putea să aibă probleme în finanţarea proiectelor pe care le derulează.

O companie care vrea să dezvolte un proiect imobiliar în România, poate obţine un împrumut de la o bancă din străinătate. Banii îi primeşte în tranşe şi îi foloseşte pentru a pune în practică proiectul respectiv. Iar ratele aferente creditului le plăteşte din sumele obţinute de la clienţii care au contractat, în faza de proiect, mai multe locuinţe. Problema ar putea apărea în eventualitatea în care între momentul în care dezvoltatorul primeşte banii de la clienţi şi data achitării ratei intervine o fluctuaţie majoră pe piaţa valutară. Dacă rata de schimb a monedei naţionale creşte mult, atunci compania imobiliară ar putea ajunge în situaţia să nu mai poată achita creditul. Atunci, finalizarea proiectului este pusă în pericol.

Antena 3

×
x close