Antena 3 CNN Economic Biz News Business Inflaţia a înregistrat un maxim de 7% în octombrie

Inflaţia a înregistrat un maxim de 7% în octombrie

Inflaţia a înregistrat un maxim de 7% în octombrie
12 Noi 2007   •   20:17

În octombrie inflaţia anuală a urcat la 6,84% şi acesta pare să fie maximul anului. Nu de alta, dar în noiembrie şi decembrie anul trecut creşterile de preţuri au fost mai mari, iar raportările an la an din ultimele două luni ale acestui an vor fi mai mici. Ceea ce înseamnă doar că vom vorbi din nou de o inflaţie foarte mare în luna ianuarie a anului 2008. Creşterea inflaţiei la 6,84 procente este pusă pe seama scumpirilor în lanţ la alimente. Analiştii spun că se aşteptau la o astfel de evoluţie. În ultimul raport asupra inflaţiei, Banca Naţională a revizuit în sens negativ prognoza pentru sfârşitul acestui an.

Specialiştii atrag însă atenţia că devalorizarea cursului încă nu şi-a pus amprenta asupra serviciilor şi nici asupra mărfurilor nealimentare. Produsele de morărit s-au scumpit în octombrie cu aproape 3 %. Acest procent reflectă de fapt generalizarea scumpirilor începute în august şi septembrie.

Preţul pâinii este cu până la 30% mai mare decât în vară. Fasolea şi conservele în general s-au scumpit. Dacă preţurile n-ar fi crescut, poate mulţi producători ar fi dat faliment. Creşterea cu 11% a uleiului este de asemenea o iluzie. Preţul este acum dublu faţă de cât era în vară.

În mod surprinzător, cartofii s-au ieftinit. Poate fi o corecţie după scumpirile din lunile trecute. Sau poate piaţa e prea plină. Şi comercianţii de legume şi-au amintit că acum este sezonul lor. În alţi ani, ieftinirile erau mult mai consistente.

Dintre mărfurile nealimentare, doar gazele s-au scumpit la modul serios.

Nici în domeniul serviciilor reacţia nu a mai fost puternică. Ceea ce nu înseamnă că tarifele nu se pot corecta în lunile următoare dacă euro rămâne la un nivel ridicat faţă de leu.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close