În acelaşi timp, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este de părere că agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's ar trebui să trimită în România o echipă de specialişti pentru a cunoaşte realităţile şi a reface datele ?scrise pe lângă subiect?.
Standard&Poor's a redus, săptămâna trecută, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", în urma riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.
"Sperăm ca S&P să trimită o echipă de specialişti care să refacă cele două pagini scrise pe lângă subiect", a afirmat şeful băncii centrale, citat de Mediafax. Potrivit lui Mugur Isărescu, datoria publică a României se află la 12 la sută, un nivel foarte scăzut, ca raport în PIB.
În privinţa unui eventual sprijin din partea FMI, Isărescu a fost mai mult decât concludent: "Ce să mai luăm de la FMI, nu aţi văzut ce rezervă avem? Unde să o mai punem?", a precizat guvernatorul BNR.
De asemenea, România nu are probleme de genul celor cu care se confruntă ţările vecine, consideră Mugur Isărescu, deoarece "avem o cu totul şi cu totul altă situaţie a finanţelor naţionale", a continuat guverantorul BNR.
Pentru a putea depăşi efectele crizei financiare globale, Ucraina şi Ungaria au solicitat sprijin financiar din partea FMI. Între 3 şi 14 noiembrie o misiune comună a FMI şi a Băncii Mondiale va face o vizită la Bucureşti, pentru a evalua sistemul financiar din România.
Antena3.ro