Antena 3 CNN Economic Biz News Business Hugo Chavez avertizează: un nou război ar dubla preţul petrolului

Hugo Chavez avertizează: un nou război ar dubla preţul petrolului

Hugo Chavez avertizează: un nou război ar dubla preţul petrolului
18 Noi 2007   •   12:00

Preţul barilului de petrol ar putea urca nu doar la 100, ci la 200 de dolari, dacă Statele Unite vor ataca Iranul sau Venezuela. Avertismentul vine de la preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, care a deschis, sâmbătă, summitul statelor exportatoare de petrol, în Arabia Saudită. Preşedintele Chavez a rostit discursul inaugural ca reprezentant al ţării care a găzduit summitul precedent, din anul 2000.

Chavez a început a-şi face semnul crucii, gest cu adevărat provocator într-o ţară ca Arabia Saudită, care se mândreşte cu oraşele sacre ale Islamului - Mecca şi Medina. El l-a citat de două ori, în discurs, pe Iisus Christos, sub privirile şefilor de stat prezenţi, în majoritate musulmani. Chavez a afirmat că petrolul este, astăzi, ?cauza tuturor agresiunilor? şi nu a scăpat ocazia să-şi atace veşnicul adversar - Statele Unite. ?Dacă americanii vor fi atât de nebuni încât să invadeze Iranul sau să agreseze din nou Venezuela, atunci preţul barilului nu va fi de o sută de dolari, ci poate de două sute?, a declarat Hugp Chavez, preşedintele Venezuelei.

Regele saudit Abdallah, un aliat al Statelor Unite, a încercat să calmeze spiritele precizând că petrolul nu trebuie să devină ?factor de conflict?. În negocierile dinaintea summitului, ministrul saudit de externe s-a opus unei referiri la scăderea cursului dolarului în declaraţia finală.

Potrivit ministrului, o asemenea referire putea duce la ?prăbuşirea? valutei americane, din care ar fi avut de pierdut chiar ţările petroliere, deoarece preţul barilului este exprimat în dolari. Discuţia trebuia să rămână confidenţială dar, din nefericire, a fost înregistrată de un microfon rămas deschis, ceea ce ar putea influenţa oricum cursul dolarului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close