Antena 3 CNN Economic Biz News Business Hasta la Vista, Bill Gates!

Hasta la Vista, Bill Gates!

3 minute de citit Publicat la 13:52 31 Ian 2007 Modificat la 13:52 31 Ian 2007
Hasta la Vista, Bill Gates!
Preşedintele Microsoft, Bill Gates, a părăsit Bucureştiul joi seară, după ce dimineaţă a inaugurat centrul de asistenţă Microsoft pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. La eveniment au participat preşedintele şi premierul României. Traian Băsescu i-a conferit lui Bill Gates una din cele mai înalte decoraţii ale statului român, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor. Bill Gates a declarat că Microsoft intenţionează să investească în continuare în România. Preşedintele Traian Băsescu a apreciat contribuţia programului Microsoft Office la dezvoltarea industriei în domeniu din România. La rândul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat încrezător că prin înfiinţarea centrului global pentru suport tehnic la Bucureşti, românii din domeniu, plecaţi să lucreze în străinătate, se vor întoarce acasă.

Povestea celui mai bogat om al planetei
De 12 ani, Bill Gates este cel mai bogat om al planetei. Fondatorul companiei Microsoft, considerată cel mai important producător software din lume, are o avere estimată la 50 de miliarde de dolari. Povestea celui mai bogat om din lume a început din copilărie la 13 ani, iar pasiunea pentru calculatoare s-a transformat într-o afacere extrem de pofitabilă.

În scurt timp, Bill Gates a realizat şi primul program - un joc tic-tac-toe - împreună cu prietenul său, Paul Allen. Alături de Allen, la 17 ani, Gates a înfiinţat compania Traf-O-Data, care însă nu a avut succesul scontat. Abia în 1975, cei doi tineri înfiinţează compania Microsoft. În primul an de funcţionare, compania le-a adus un profit de 16.000 de dolari.

În 1981, Microsoft intră în alianţă cu gigantul IBM, iar în 1985 apare prima versiune a Windows. Acest sistemul de operare a cucerit repede o foarte mare parte a pieţii. Se estimează că peste 95% din calculatoarele de tip PC rulează Windows. 1986 este anul de vârf, Microsoft este listat la bursă. Bill Gates devine miliardar în dolari.

Compania americană producătoare de software, Microsoft are peste 50.000 de angajaţi în mai multe ţări din lumea întreagă. În momentul de faţă Microsoft aproape că deţine monopolul sistemelor de operare pentru calculatoare personale cu Windows.

Cofondator, manager şi acţionar principal al Microsoft, Bill Gates s-a retras de la conducerea companiei în 2000. Acum directorul general al companiei este Steve Ballmer.

Fondatorul celei mai mari organizaţii caritabile
Se ştie despre Bill Gates că deşi e cel mai bogat om de pe planetă nu e un zgârcit. Dimpotrivă, Gates e un filantrop convins. A donat miliarde de dolari copiilor bolnavi şi săracilor din Africa şi spune că asta va fi menirea lui în viitor. Bill Gates a înfiinţat şi o fundaţie caritabilă în anul 2000.

Fundaţia Bill şi Melinda Gates este una dintre cele mai mari organizaţii caritabile din lume, care derulează proiecte în domeniul sănătăţii şi educaţiei pe întreg Globul. Fundaţia este cunoscută în special pentru contribuţiile la îmbunătăţirea sănătaţii populaţiei din Africa.

Bill Gates a declarat că se simte responsabil să facă lumea un loc mai bun tocmai pentru că a avut şansa să devină foarte bogat datorită companiei sale. Fundaţia se ocupă cu proiecte legate de sănătate şi educaţie în toată lumea.

În urma unor donaţii succesive realizate de Bill Gates, fundaţia a avut, în 2005, un buget de 29,2 miliarde de dolari. Tot prin acţiuni caritabile Gates a donat peste 1,5 miliarde de dolari asociaţiei Global Alliance care are un rol important în vaccinarea populaţiei din lumea a treia şi în eradicarea unor maladii grave precum malaria şi dizenteria.

În ceea ce priveşte educaţia, proiectul cel mai important a fost donaţia de un miliard de dolari către United Negro College Fund. În 2005, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a acordat lui Bill Gates titlul de ?Cavaler al Imperiului Britanic?, ca o recunoaştere a meritelor celui mai bogat om de pe planetă de 12 ani încoace.

Antena 3

×
x close