Antena 3 CNN Economic Biz News Business Gazul rusesc se lasă aşteptat. Disensiunile dintre Kiev şi Moscova îngheaţă Europa

Gazul rusesc se lasă aşteptat. Disensiunile dintre Kiev şi Moscova îngheaţă Europa

1 minut de citit Publicat la 09:16 14 Ian 2009 Modificat la 09:16 14 Ian 2009
Gazul rusesc se lasă aşteptat. Disensiunile dintre Kiev şi Moscova îngheaţă Europa
Gazul rusesc întârzie, deocamdată, să vină. Autorităţile de la Kiev acuză Rusia că a introdus gaz doar într-o conductă, care nu este prevăzută pentru export, ci pentru consumul intern.
Vicepreşedintele companiei ruse de stat Gazprom, Alexandr Medvedev, a explicat că Rusia a ales staţia Sudja pentru reluarea livrărilor de gaze naturale către Europa tocmai pentru că această conductă are legături directe spre mai multe ţări din Estul Europei.
Premierul rus Vladimir Putin a sugerat că ucrainenii nu vor să permită ca gazul rusesc să le tranziteze teritoriul.
"Dacă gazul pur şi simplu nu trece de teritoriul ucrainean, ar trebui să ne gândim, împreună cu partea ucraineană, ce alte măsuri trebuie luate pentru ca noi să putem da drumul gazelor. Poate conductele din această ţară nu au capacitatea tehnică de a permite tranzitul gazului. Este posibil, dar dacă acest lucru se întâmplă, trebuie să ni se spună direct şi cu sinceritate", a declarat premierul Rusiei, Vladimir Putin.
Partea ucraineană este, însă, de o cu totul altă părere. Conducerea de la Kiev susţine că nu poate asigura tranzitul gazelor către Europa deoarece acest lucru ar însemna să lase fără gaze patru regiuni. Şi asta pentru că, spun ucrainienii, Moscova a alimentat un gazoduct care nu este conectat la reţeaua de export.
Pe de altă parte, analiştii susţin că sunt de aşteptat noi divergenţe între ruşi şi ucraineni, în condiţiile în care Kievul şi Moscova sunt de părere fiecare că cealaltă parte trebuie să furnizeze aşa-numitul gaz tehnic, circa 21 de milioane de metri cubi pe zi necesari pentru a menţine presiunea în gazoductele ucrainene.
În timp ce doi se bat, Europa îngheaţă de frig. Reprezentanţii Slovaciei si Bulgariei, ţări care depind în proporţie de 100% de gazele ruseşti, au plecat la Moscova pentru a discuta problema tranzitului cu premierul Vladimir Putin.
Antena 3

×
x close